Argint și bronz pentru inventatorii suceveni

Duminică, 10 aprilie, s-a încheiat, la Geneva, cel de al 33-lea Salon Internațional al Invențiilor, Tehnicilor și Produselor Noi, organizat sub înaltul patronaj al Președintelui Confederației Elvețiene, Consiliului de Stat al Republicii și Cantonului Geneva și al Consiliului Administrativ al orașului Geneva, cu sprijinul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI). Ediția din acest an a reunit 735 participanți cu peste 1000 de invenții, reprezentând 42 de țări din 5 continente. România a participat cu 32 invenții, încadrate în 11 domenii tematice și prezentate sub egida Ministerului Educației și Cercetării, obținând 7 premii speciale, 12 medalii de aur (dintre care o medalie de aur cu mențiunea specială a juriului), 12 medalii de argint și 7 medalii de bronz.
 

După cum ziarul nostru a mai informat, din cele 32 de invenții românești participante la Salonul de la Geneva, 6 aparțin inventatorilor suceveni, care au adus acasă tot atâtea medalii de argint și bronz. „Motorul solar” inventat de uni-versitarii suceveni Dorel Cernoma-zu și Leon Mandici, de la Univer-sitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, a luat medalia de argint. Conform descrierii făcute de realizatori, invenția se referă la un motor solar cu propulsoare pneumatice, des-tinat conversiei energiei solare în energie mecanică. Realizat pe ideea motorului cu rotor rulant, motorul solar prezintă particularitatea că propulsoarele pneumatice sunt excitate cu ajutorul unor dispozitive cu efect Peltier. Ele sunt conectate, după o logică prestabilită, la o baterie de celule fotovoltaice plasată pe rotorul rulant al motorului, realizând astfel un cuplu mare și o viteză de rotație redusă. Clubul de Inventică “Gaudea-mus” (înființat în anul 2000) a obținut, prin reprezentanții săi, 5 medalii. „Dușul cromoterapic”, realizat de Laura Budei și Luana Bu-dei, a fost răsplătit cu argint pentru faptul că reușește să activeze centrii energetici prin procedeul cromote-rapic folosind o sursă de lumină având diferite lungimi de undă. Cu medalii de bronz au fost pre-miate celelalte 4 invenții sucevene. „Instrumentul de curățat limba” este un instrument de unică folosință pentru curățat limba de microorganismele generatoare de carii dentare și halicoză inventat de Radu Budei și Luminița Budei. „Ghetele” cu sistem de numărare a pașilor, destinate sportivilor sau persoanelor care practică terapia prin mișcare, au adus bronzul pentru Radu Budei și Tudor Stanciu. „Dispozitivul pentru reflexo-terapie”, realizat de Luana Stan, Brîndușa Budei și Irina Gherghescu, este destinat automasajului reflexogen al punctelor și zonelor situate în palme și pe tălpi, utilizând simultan și efectul de stimulare cromatică a zonelor respective. „Bastonul cu senzori pentru orbi” este invenția lui Marius Bogdan Pîslariu pentru a facilita deplasarea orbilor și constă într-un baston profilat ergonomic, echipat cu un sistem de senzori ce avertizează prezența oricărui eventual obstacol, fiind totodată prevăzut cu o roată frontală ce permite sesizarea deni-velărilor apărute pe traseu. În pofida rezultatelor bune ob-ținute, prof. dr. ing. Radu Budei, reprezentantul Clubului Gaudea-mus la Salonul de la Geneva, crede că se putea și mai bine: „Bugetul nu ne-a permis să ajungem la salon în ziua deschiderii și nici să realizăm prototipurile la un standard optim, altfel am fi putut obține aurul fără probleme, părere de altfel împărtășită de întreaga delegație a României.” „Sunt convins că putem lua orice mare premiu internațional, atâta timp cât suntem lăsați să ne facem treaba și suntem susținuți în acest demers.” este opinia lui Marius Bogdan Pîslariu, coordonatorul Clubului de Inventică Gaudeamus.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: