Rugăciunea

Anunțată în prima zi a lui aprilie de presa italiană, știrea morții Papei Ioan Paul al II-lea a fost imediat dezmințită. Trecerea Sfintelui Părinte din viață în viața veșnică a mai durat 24 de ore, răgaz în care, cu-prinzând rând pe rând meridianele și paralele terestre, o rugăciune mondială i-a adunat alături pe creștini, pe musulmani, pe cei aparținând cultului mozaic și altora și chiar pe atei. Gândul la ce s-a întâmplat în răs-timpul unei rotații a Pământului, ne va tăia multă vreme respirația. Nici o eclipsă de Soare, nici o glaciație, nici o pace nu au avut vreodată viteza și amploarea acestei rugăciuni.
 

A fost ca și cum însuși Suveranul Pontif și-ar fi amânat moartea, ca să dea răgaz tuturor oamenilor să-și manifeste unitatea în cele bune pentru recunoașterea și activarea căreia a pledat până în ultima clipă. Au mai fost încercări în fața cărora oamenii și-au dat mâna, mai presus de ceea ce obișnuit simțeau sau credeau că îi desparte. Războaie, cutremure, uragane. Dar niciodată într-un asemenea tumult, care să arunce în aer barierele, construind punți între ei, învelind Pământul într-o plasă de poduri, deo-potrivă diafană și rezistentă. La despărțirea de viață pen-tru înălțarea la viața veșnică, Papa ne-a mai dat o ultimă, esențială lecție. Dacă putem fi împreună pentru ceva atât de firav ca viața unui om, câte n-am putea face, împreună, pentru existența luminoasă, în bunătate și frățietate a omenirii? Dacă nu cumva, viața unui om, a omului este și cel mai de seamă resort al ei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI