Un alt fel de asasinat

Prezent la Rădăuți, cu prilejul unui seminar despre Holocaust, dl Rafael Vago, profesor universitar la Universitatea din Tel Aviv, a dat o definiție a Holocaustului și a arătat că, pentru a ajunge la acesta, este nevoie de patru etape. Prima etapă viza „alteritatea“, adică identificarea celuilalt ca fiind „altceva“, pe criterii de rasă, religie, orientare sexuală, alteritatea îmbrăcând toate formele marginalizării. Pertinent, cu un discurs electrizant, profesorul Rafael Vago a arătat că, după identificare, începe excluderea celuilalt și, analizând acest proces, s-a întrebat retoric de câte trenuri și de câte ziare este nevoie pentru ca istoria Holocaustului să se repete.
 

Mălina Anițoaei

Vrem sau nu  să recunoaștem, în România zilelor noastre „alteritatea“ este la ea acasă… În primul rând, oamenii nu au încredere unii în alții și, cel mai adesea, sunt experți în lovituri pe la spate. Căci, nimeni nu te va exclude pe față, cum s-ar spune, ci se va folosi de sinceritatea ta, justificându-și loviturile neașteptate prin cuvinte mari ca „datorie“, „morală“, „principii“. Când răul a fost făcut, ți se spune că „așa trebuia să se întâmple“. La Holocaust nu se ajunge greu, dragii mei… Dacă fiul își uită mama pe patul de spital, dacă omul iubit te folosește ca pe o zdreanță și apoi te aruncă, dacă îi dai celuilalt șansa de a se elibera de minciună, dar el perseverează în trucurile sale, cum ne mai putem elibera de masacrele de odinioară? Eliberarea poate nu vine decât la cei care-o merită.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: