Alertă în sprijinul copiilor cu afecțiuni neuropsihice

Medicii din rețeaua de neuropsihiatrie infantilă a județului intenționează să ceară sprijin DSP Suceava și CJAS, pentru a rezolva problema tratamentului acestor copii bolnavi, ale căror rețete rămân neonorate din cauza fondurilor insuficiente în farmacii, informează coordonatorul acestei rețele, dr. Elena Merticariu. Părinții copiilor bolnavi de epilepsie sau cu afecțiuni psihice au sesizat medicii că, începând din martie, în mod special, deși beneficiază de gratuitate, nu și-au putut procura medicamentele necesare, întrucât fondurile s-au terminat în primele două zile ale lunii, iar rețetele sunt pre-scrise pe tot parcursul lunii.
 

„Problema s-a acutizat din martie, sunt situații dramatice; părinți care vin și plâng sau alții care sunt recalcitranți cu personalul medical din această cauză. Centrul de Sănătate Mintală pentru Copii din spital și toți neuropsihiatrii din rețeaua de neurologie și psihologie a copilului intenționează să ceară sprijinul DSP și CJAS, să se pună de acord și să se găsească o soluție. Sunt copii cu boli cronice, cu epilepsie sau alte boli psihiatrice, care au dreptul la gratuitate. Dar sunt farmacii care au doar 10 milioane pentru toate gratuitățile, cum să ajungă banii și la acești copii? De aceea, părinții încearcă să cârpească tratamentul, cum-pără din banii lor medica-mente pentru 2-3 zile. Dar, cel mai des, copiii rămân fără tratament, iar urmările sunt grave: cei cu epilepsie fac crize și ajung obligatoriu în spital, iar în loc să se cheltuiască 500.000 lei pe lună se ajunge la peste un milion pe zi. Sau sunt copii cu tulburări psihice care, fără tratament, devin a-gresivi, își lovesc frații, sparg lucruri din casă. Vin la noi părinții și spun că nu pot face față. De aceea, medicația e foarte importantă, e un fel de cămașă chimică”, spune dr. Elena Merticariu. Domnia sa este de părere că situația s-ar putea rezolva cât de cât dacă s-ar reveni la metoda aplicată până în martie, adică desem-narea unor farmacii care și-au rezervat fonduri pentru copii cu afecțiuni neuropsihice. De asemenea, o altă soluție ar fi introducerea acestor copii într-un program național, vi-zați fiind cei „cu epilepsie, boli musculare, tumori cere-brale, boli degenerative. Am solicitat ministerului să in-trăm pe program, dar nu ni s-a aprobat”. Reprezentanții CJAS Su-ceava au fost, la rândul lor, informați de unii medici de-spre această situație, dar și de la persoanele care s-au pre-zentat la casă cu rețetele neo-norate. „Toate cazurile care s-au adresat CJAS până acum au fost rezolvate; am luat legătura cu farmaciile care au mai avut fonduri disponibile. Apreciez că s-au prezentat în jur de 10 astfel de cazuri. În-tr-adevăr, cu acordul Cole-giului Farmaciștilor și având o finanțare mai bună s-au stabilit niște farmacii care au eliberat medicamente pe neu-ropsihiatrie infantilă. Acum nu există suport legal pentru a reține sume în farmacii cu o anume destinație, în timp ce pentru celelalte să nu se elibe-reze medicamente, bugetul fiind mult mai mic. Am făcut și noi propuneri și demersuri la minister pentru includerea copiilor cu afecțiuni neuropsi-hiatrice într-un program națio-nal, dar fără răspuns”, a decla-rat ieri dr. Orteza Bârsan, director cu Relații Contractuale la CJAS Suceava. Directorul general al acestei instituții, dr. Dorin Stănescu, a concluzio-nat că se va încerca o rezolvare a problemei. „Dorim să iden-tificăm cazurile aflate în situ-ația respectivă și să le rezolvăm, chiar dacă o să intrăm în fondurile pe luna viitoare”. În județul Suceava există circa 2500 de copii cu afec-țiuni neuropsihice, din care 1500 sunt cu epilepsie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: