Biserica de pe Izvorul Alb

Omul din fața mea, cu tâmplele cărunte, își pune palma streașină la ochii lăcrimând de bucurie, pentru a îmblânzi razele soarelui darnic. Darnic cu clipa. Darnic cu cel ce a revenit acasă de peste mări și țări, din America. În timp ce vorbele pline de emoție se aștern ușor, ușor, ca și adierea vântului de pe valea Izvorului Alb, schelele din jurul construcției cad una câte una, mânuite de meșteri, după împlinirea zvelteței bisericii în chipul dorit de inimi.
 

Plutește ecoul rostogolirii grinzilor pe pământul bătătorit în lucrarea înălțării spre cer. Înălțare a privirilor dese, pline de satisfacție ale preotului truditor al neliniștilor de noapte și zi întru zidire. Zidire de faptă creștină în rânduiala strămoșească a locului unde, la temelia sfântului locaș, a fost așezat dorul cu multe cercuri, dorul de casă în Capul Satului, aripă a Câmpulungului Moldovenesc. Dorul fără hotar al pelerinului prin lume, prezent la împlinirea unui gând brăzdat de dorința ce l-a însoțit zeci de ani: ctitorirea unei biserici în vatra cea mai dragă sufletului, scăldată de albia izvorului, de lumina copilăriei și adolescenței ce l-a însoțit în viață, vindecându-i și mângâindu-i depărtarea, dragostea de meleagul natal. Martor la aceste trăiri unice, cuvintele cu greu pot zugrăvi conturul împlinirii ce poartă două nume: Alexandru Alboi-Șandru și părintele Teodor Giosan. Două nume într-o îngemănare curată și limpede în slujba Dreptei Credințe ortodoxe. În așteptarea sfințirii, biserica cu hramul „Izvorul Tămăduirii” înflorește ca un uriaș nufăr alb pe valea… Izvorului Alb, statornicind darul și harul acestor oameni. Strălucirea voalului de frumusețe îi va ocroti pe creștinii de la poalele muntelui, în dangătul celor zece clopote aduse de la Atena, în drumul spre și de la noua biserică.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: