În privința noilor orașe

Prefectul spune că „s-a raportat ceea ce nu există”

> Președintele CJ arată că rolul administrației este de a sprijini localitățile să ajungă la standardul de oraș Prefectul Orest Onofrei a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că în cazul celor opt comune sucevene care au fost declarate în anul 2004 orașe toate deciziile au fost ilegale din cauză că s-au prezentat date eronate autorităților centrale. Domnul Onofrei a spus că în urma verificării documentelor care au stat la baza aprobării Legii 83/2004 prin care comunele Broșteni, Cajvana, Dolhasca, Frasin, Liteni, Milișăuți, Salcea și Vicovu de Sus au fost transformate în orașe de rangul trei, fișele privind îndeplinirea condițiilor pe care trebuiau să le îndeplinească respectivele localități erau false.
 

Orest Onofrei

„Din informațiile de până acum toate deciziile au fost ilegale. Autoritățile centrale au fost induse în eroare de auto-ritățile județene și locale care au făcut fals și uz de fals furnizând informații necon-forme cu realitatea”, a de-clarat prefectul de Suceava. El a arătat că cele 8 comune sucevene nu îndeplineau la data la care au fost ridicate la rang de oraș nici una din condițiile prevăzute de lege pentru a fi transformate în localități urbane, cu excepția celei privind numărul de locuitori. Dl Onofrei a exem-plificat cu fișa localității Li-teni, depusă alături de re-zultatul referendumului la do-cumentația pentru obținerea statutului de oraș în com-parație cu datele statistice existente la acea dată. Astfel, la populația ocupată în munci neagricole s-a declarat 75% în condițiile în care în realitate este de 37,7%, la dotări lo-cuințe cu instalații de ali-mentare cu apă s-au declarat 70%, iar procentul real era de 3,3. În ceea ce privește dotarea locuințelor cu baie și WC în interior, s-au declarat 60%, conform datelor statistice fi-ind 2,8%. Prefectul de Sucea-va a apreciat că modalitatea prin care cele 8 comune au devenit orașe este un exemplu clar de populism în adminis-trația locală și că „s-a raportat ceea ce nu există”. El a su-bliniat că a primit deja me-morii din 6 localități, unde foarte mulți cetățeni doresc revenirea la statutul de co-mună. Dl Onofrei a mai spus că ar putea sesiza organele abilitate în legătură cu docu-mentele false care au stat la baza transformării celor 8 comune în orașe. Pe de altă parte, preșe-dintele Consiliului Județean Suceava, dl Gavril Mîrza, a de-clarat că respectivele localități au devenit orașe în urma unui referendum și că rolul admi-nistrației județene este să le sprijine să ajungă la stan-dardul de oraș. „Mă preocupă ca aceste localități să ajungă la standardul de oraș. Acesta e un lucru dorit de orice edil, de orice locuitor, de a avea condiții civilizate de viață. Statutul de oraș sau de comu-nă nu trebuie să aibă culoare politică. Dorim să intrăm în Uniunea Europeană, să ajun-gem la standardul de viață de acolo și eforturile noastre, indiferent din ce partid facem parte, trebuie să se unească pentru a atinge acest scop. E foarte important ca aceste lo-calități să crească din punct de vedere edilitar, al infrastruc-turii pentru ca și condițiile de viață să fie comparabile cu cele ale locuitorilor din UE”, a de-clarat dl Gavril Mîrza.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: