Curtea de Apel îi ține pe „Blană“ și Pica în arest

Curtea de Apel Suceava a respins ieri ca nefondate recursurile înaintate de Ștefan Daniel Blanaru, în vârstă de 34 de ani, și Ciprian Iordache Lupu, de 21 de ani, ambii din Fălticeni, împotriva încheierii Tribunalului de zilele trecute prin care aceștia erau menținuți în arest preventiv. „Blană”, respectiv „Pica”, cum li se mai zice celor doi, sunt, afirmă procurorii, șeful și unul dintre locotenenți ai unei periculoase bande de cartier de tip mafiot, care, în ultima vreme, ar fi băgat boala în micul orășel de pe malul Șomuzului.
 

Boss-ul și subalternul ar fi dorit, probabil, un tratament similar cu cel al „colegilor” Florin Mantu, de 35 de ani (zis „Para”), pus zile trecute în libertate de către judecători pentru motive medicale grave, probleme de natură cardiacă – omul având înlocuită o valvă a miocardului -, și Iulian Călin Boca, liber la rându-i pe motiv de mandat preventiv de ares-tare expirat. Avocații lui Blană și Pica s-au prevalat de prevederile Codului de procedură penală în vigoare, explicând judecă-torilor că împotriva clienților lor nu ar exista probe conclu-dente la dosar, ci numai de ordin circumstanțial. Apără-torii au insistat pe faptul că cei doi nu ar prezenta un pericol concret pentru ordinea pu-blică și, mai mult, pentru păr-țile vătămate, precum și mar-torii în cauză. În dosar nu se dau nume sau adrese ale a-cestora din urmă, totul petre-cându-se după ultimul răcnet în materie penală, sub acope-rire (undercover). Reamintim că, după efor-turi de mai bine de 10 luni ale lucrătorilor de la Centrul Zo-nal de Combatere a Crimei Or-ganizate și Antidrog Suceava și, nu în ultimul rând, SRI, ju-decătorii au arestat 7 membri ai grupării „Blană”, acuzați de constrângeri, intimidări și vio-lențe asupra unor patroni lo-cali. Prin șantaj, ar fi pretins și colectat „taxe de protecție”, nesfiindu-se totodată, arată anchetatorii, să fie ceea ce în limbaj polițienesc se cheamă „recuperatori”. Sume de bani datorate de unul sau altul dintre „clienții” care îi angajau s-au întors, prin metode mer-gând de la intimidare și până la violență, la „creditori”. Cercetările procurorilor au sta-bilit că întreaga constituire într-un grup infracțional organizat s-a făcut în vederea săvârșirii șantajului și tâlhăriei. Zeci de martori, victime ale grupului, urmează a fi audiați în dosar. Judiciariștii arată că o seamă de înscrisuri și documentele ridicate cu ocazia perchezițiilor organizate săptămâna trecută vor fi cercetate la sânge, arestații fiind bănuiți și de comiterea altor infracțiuni: trafic de persoane, comerț cu bunuri furate etc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: