Bolnavii, prinși la mijloc între vechiul și noul sistem de compensare

Cozile la farmacii persistă și în aprilie

Farmaciile sucevene au fost anunțate să dea medicamente compensate și gratuite după listele vechi. Este de presupus că vor termina banii (insuficienți) în două zile, astfel că, din 4 aprilie, când va intra în vigoare sistemul nou de compensare, acesta nu va putea fi aplicat, ne-a precizat, ieri, Doinița Cocriș, președintele Colegiului Județean al Farmaciștilor. Ieri, în special în cartierul Obcinilor, cozile imense de la farmacii și-au făcut simțită prezența la Suceava, în timp ce, la farmacii mai centrale, proprietarii au pus anunț de inventar, spunând bolnavilor că le vor onora rețetele începând din 4 aprilie.
 

Obișnuitele cozi la farmacii

Ministerul Sănătății a pregătit, pentru acest an, un nou sistem de compensare, pe trei liste de medicamente, compensate în proporție de 50%, 90% si 100%. Lista A, despre care se spune că va avea un ca-racter mai larg, social, va cu-prinde medicamentele uzuale, mai ieftine, compensate în proporție de 90% din prețul de referință. Lista B va cuprinde medicamente compensate 50%, mai scumpe, cu utilizare mai rară, iar în cazul acesteia asigurații vor beneficia numai de o prescripție compensată pe lună, în care vor fi înscrise cel mult 3 medicamente a căror valoare totală nu poate depăși suma de 3.000000 lei înainte de compensare. Ultima listă cuprinde medicamentele compensate integral (100%), adică asigurații, beneficiari ai unor legi speciale, le vor primi gratuit. Ministerul a pregătit medicilor de familie și specia-liști din ambulatoriu, în pre-mieră, și o măsură punitivă, dacă vor încălca regulile de prescriere a medicamentelor de pe lista B. Astfel, vor fi pe-nalizați cu reținerea sumei de 10.000.000 lei din veniturile realizate ca urmare a contrac-telor de furnizare de servicii medicale încheiate cu casele de asigurări sociale de sănă-tate, iar dacă vor persista în greșeală, riscă suspendarea contractelor încheiate cu case-le de asigurări (pe o perioada de 6 luni –medicii de familie, sau 3 luni – cei din ambula-toriu), ori chiar rezilierea lor. Deocamdată, spune dna Cocriș, farmaciștii nu au ajuns în posesia acestor liste, pentru a vedea exact ce medicamente cuprind, însă, referitor la lista B, domnia sa crede că vor fi probleme; o dată, pentru că bolnavii vor plăti din buzunar o diferență mai mare, și a doua, pentru că medicii sunt restricționați. „În lista B intră medicamentele pentru bă-trâni, cronici, boli grele, pen-tru care sunt necesare medicamente mai scumpe. Cum să le restricționezi?”. Pentru luna aprilie, CJAS Suceava a repartizat farmaciilor contractante 17 miliarde lei, mai puțin cu 5 miliarde ca în luna precedentă. Cota trimestrului II este de 51 de miliarde, față de 60, în primul trimestru.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI