Agricultura suceveană la… porțile UE

Credeam că ministrul Gheorghe Flutur o să explodeze, la o ședință de interpelări parlamentare, când fostul titular al ministerului l-a tocat mărunt-mărunt cu întrebări suplimentare, la un răspuns care nu-i era pe plac. Destul de calm însă, la observația președintelui de ședință, care voia să-i vină în ajutor, ministrul a spus: Nu-i nimic, la fel i-am tocat și eu timp de patru ani, cu interpelările. Nu știm dacă și deputatul Eugen Bejinariu a făcut la fel, când a primit răspunsul la o întrebare privind măsurile concrete pe care le preconizează ministerul pentru anul agricol 2005, în județul Suceava, din perspectiva integrării europene.
 

Credem însă că precizările făcute de ministru (unele, în reluare) sunt de interes. Pentru a stabili valențele județului Suceava în perspectiva aderării, Ministerul Agriculturii, Pă-durilor și Dezvoltării Rurale are în vedere > Înființarea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, la nivel județean, având ca atribuții: – asigurarea derulării operațiunilor financiare de la bugetul se stat (subvențiile); – verificarea cererilor de plată ale beneficiarilor de subvenții; – eliberarea licențelor de import-export; – implementarea sistemului de intervenție pentru produsele agricole > Trecerea oficiilor/centrelor de consultanță agricolă județene, precum și a centrelor locale de consultanță agricolă aflate în subordinea consiliilor județene și, după caz, a consiliilor locale, în subordinea Agenției Naționale de Consultanță Agricolă. Aceasta, pentru creșterea accesibilității agricultorilor la fondurile comunitare, altele decât cele desfășurate prin programele de până acum (PHARE, SAPARD etc.) > Creșterea fondurilor ce se vor derula prin Agenția SAPARD, cu deosebire pe Măsura 3.1 – Investiții în exploatații agricole și Măsura 3.4 – Dezvoltarea și diversificarea activităților economice, care să genereze activități multiple și venituri alternative > Pregătirea și elaborarea proiectului de act normativ privind Ferma familială cu caracter comercial, ceea ce, raportat la dimensiunea județului, înseamnă apariția primelor ferme vegetale și zootehnice care să corespundă normelor Uniunii Europene.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: