Se caută vinovații de nenorocirea de la Broșteni

> Proprietara blocului prăbușit nu știa că imobilul îi aparține, dar și-a dat acordul pentru demolare > „În această situație au fost și sunt în continuare trei blocuri în Broșteni și două în Ostra”, a declarat Constantin Adomniței, șeful Inspectoratului Județean de Construcții > Un adolescent de 16 ani și mama a 4 copii au murit miercuri sub dărâmăturile unui bloc-ruină Tragedia morții, la Broșteni, a celor doi oameni, striviți, așa cum am informat ieri, sub molozul unui bloc ce s-a prăbușit, a fost preluată în cercetare de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei. Sub incidența legii va cădea, cu siguranță, și proprietara blocului, Veronica Hurmuzachi, din Iași.
 

Blocul-ruină

Femeia este așteptată să vină la Suceava pentru a da relații în legătură cu modul cum a preluat și administrat imobilul N6 din fostul cartier al minerilor. Ea a declarat deja telefonic că habar nu avea ce proprietăți îi revin din preluarea a 20 de părți sociale de la patronii SC Media Sky SRL, plecați peste Ocean, una din ele fiind și blocul ce s-a prăbușit și a ucis, miercuri, cei doi oameni din Broșteni. Până când proprietara din Iași va sosi la Suceava, accesul pe lângă imobilul ucigaș a fost blocat, perimetrul fiind păzit. Amintim că miercuri, în jurul orei 12, un tronson al blocul N6, puternic degradat s-a dărâmat prinzând sub dărâmături un băiat de 16 ani, Cezar Dumitru Goleanu, și o femeie de 37 de ani, Genoveva Turică, mamă a 4 copii minori. Amândoi au murit, paradoxal, practicând singura ocupație ce-i ajuta să supraviețuiască în „sărăcia” de la Broșteni. Sustrasul cărămizilor din structurile degradate și abandonate din cartierul minerilor este o îndeletnicire la îndemâna nevoiașilor din această zonă și din toate celelalte unde au funcționat exploatări miniere. Cărămizile scoase din pereții imobilului sunt vândute doritorilor pe câteva mii de lei sau folosite în gospodăriile proprii. Miercuri însă, această activitate s-a terminat cu o nenorocire. Doi oameni și-au pierdut viața și autoritățile au „explodat”. Au făcut-o și în urmă cu 13 zile, când s-a prăbușit, la Ostra, o parte din blocul O2, din fericire atunci, fără victime omenești. A fost nevoie însă să moară un adolescent și mama a patru copii ca să apară și măsuri eficiente, să se identifice proprietarii acestor imobile-ruine și să fie trași la răs-pundere pentru starea în care au fost lăsate imobilele și găsite soluții legale pentru demolarea lor. „Necazul este că ele nu pot fi demolate fără acordul proprietarului. Stăm cu ochii pe aceste blocuri de ani de zile, am prevăzut că mai devreme sau mai târziu structura lor va ceda și se vor prăbuși. Am avertizat primăriile, am amendat, am avertizat din nou. Imobilele degradate din zonele miniere ce au aparținut Ministerului Indus-triilor au fost demolate legal, curat. Probleme au rămas la cele la care proprietarii s-au schimbat de la un an la altul, că nici localnicii nu mai știau cui aparțin. În această situație au fost și sunt în continuare trei blocuri în Broșteni și două în Ostra”, a declarat Constantin Adomniței, șeful Inspectoratului Județean de Construcții. La Ostra, proprietarul blocului este din Constanța, iar după evenimentul din 19 martie, s-a făcut un „pas”. Omul a angajat, pe banii lui, o firmă să demoleze ce a rămas din blocul O2. Încă nu s-a întâmplat asta și zona este iar…păzită. Imobilul N6 de la Broșteni va fi dărâmat, probabil, din banii Consiliului Județean, pentru că, îngrozită de nenorocirea de miercuri, proprietara Veronica Hurmuzachi și-a dat deja acordul pentru demolare. Dar a fost nevoie să moară oameni și rămâne de văzut cine va fi găsit vinovat pentru aceasta.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: