Pășunile de la Câmpulung vor fi închiriate din nou, prin licitație

Pășunile din municipiul Câmpulung Moldovenesc vor fi închiriate din nou, în acest an, prin licitație, după ce pre-cedentele contracte de în-chiriere au expirat. CL a decis ca licitația pentru 10 trupuri de pășune să aibă loc pe 28 aprilie a.c., la ora 10, la sediul primăriei, iar în cazul ne-adjudecării să fie reluată în termen de 10 zile. Prețurile de pornire ale licitațiilor sunt diferite, în funcție de calitatea pășunilor.
 

Astfel, cu 280 000 lei/ha va porni licitația pentru o stână și văcăriile de la Obcioara, 250 000 lei/ha este prețul de pornire pentru stânele de la Popii Rarăului, Hagimiș și Simidești, cu 200 000 lei/ha începe licitația pentru stâna Crețe Aramă, iar pentru stâna de la Botușul Mare prețul de pornire al licitației este de 190 000 lei/ha. Sumele licitate și adju-decate vor fi indexate anual cu rata inflației. Contractele de închiriere vor fi pentru o pe-rioadă de 3 ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă 2 ani, cu acceptul CL. Pe trupurile de pășune-izlaz Runc, Bodea, Bunești, Cucoșu, Măgura și Frăsinet se va organiza pășunatul liber al animalelor și în acest an. Ta-xele pentru fiecare animal la pășunatul liber pe aceste tru-puri de pășune au fost stabilite la 300 000 lei pentru vaci de lapte, 195 000 lei pentru tineret taurin de 1-2 ani, 135 000 lei pentru tineret taurin de 0-12 luni, 45 000 lei pentru ovine, 30 000 lei pentru tineret ovin, 330 000 lei pentru ca-baline și 360 000 lei pentru taurine și boi de muncă. Pe aceste trupuri de pășune, pro-prietarii animalelor trebuie să execute câte 2 zile de muncă pentru fiecare animal înregis-trat la pășunat, iar contra-valoarea fiecărei zile de muncă neefectuate este de 200 000 lei. Pentru animalele găsite la pășunat fără achitarea prea-labilă a taxei, se va plăti de 3 ori mai mult (taxa propriu-zisă, plus o „taxă de gloabă” cât dublul taxei de pășunat). Pentru anul 2005, s-a stabilit că sezonul de pășunat va dura între 20 mai și 20 sep-tembrie. Urcarea animalelor la pășune înainte de această dată, precum și menținerea lor pe pășuni după încheierea sezonului sunt interzise. Pentru nerespectarea regulilor privind igiena și întreținerea pășunilor, CL a stabilit amenzi între 1 și 3 milioane de lei. Din punctul de vedere al deținătorilor de animale care vor trebui să plătească res-ponsabililor de stâne și văcării pentru a-și pășuna animalele, se anunță un an greu. Anul trecut, în condițiile în care tru-purile de pășune au fost ad-judecate la prețuri chiar mai mici decât cele de pornire a licitației în acest an, „stăpânii de munte” au perceput taxe de 1,5-1,8 milioane lei pentru o vacă și de 3-5 milioane lei pentru un cal.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI