Pășunile de la Câmpulung vor fi închiriate din nou, prin licitație

Pășunile din municipiul Câmpulung Moldovenesc vor fi închiriate din nou, în acest an, prin licitație, după ce pre-cedentele contracte de în-chiriere au expirat. CL a decis ca licitația pentru 10 trupuri de pășune să aibă loc pe 28 aprilie a.c., la ora 10, la sediul primăriei, iar în cazul ne-adjudecării să fie reluată în termen de 10 zile. Prețurile de pornire ale licitațiilor sunt diferite, în funcție de calitatea pășunilor.
 

Astfel, cu 280 000 lei/ha va porni licitația pentru o stână și văcăriile de la Obcioara, 250 000 lei/ha este prețul de pornire pentru stânele de la Popii Rarăului, Hagimiș și Simidești, cu 200 000 lei/ha începe licitația pentru stâna Crețe Aramă, iar pentru stâna de la Botușul Mare prețul de pornire al licitației este de 190 000 lei/ha. Sumele licitate și adju-decate vor fi indexate anual cu rata inflației. Contractele de închiriere vor fi pentru o pe-rioadă de 3 ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă 2 ani, cu acceptul CL. Pe trupurile de pășune-izlaz Runc, Bodea, Bunești, Cucoșu, Măgura și Frăsinet se va organiza pășunatul liber al animalelor și în acest an. Ta-xele pentru fiecare animal la pășunatul liber pe aceste tru-puri de pășune au fost stabilite la 300 000 lei pentru vaci de lapte, 195 000 lei pentru tineret taurin de 1-2 ani, 135 000 lei pentru tineret taurin de 0-12 luni, 45 000 lei pentru ovine, 30 000 lei pentru tineret ovin, 330 000 lei pentru ca-baline și 360 000 lei pentru taurine și boi de muncă. Pe aceste trupuri de pășune, pro-prietarii animalelor trebuie să execute câte 2 zile de muncă pentru fiecare animal înregis-trat la pășunat, iar contra-valoarea fiecărei zile de muncă neefectuate este de 200 000 lei. Pentru animalele găsite la pășunat fără achitarea prea-labilă a taxei, se va plăti de 3 ori mai mult (taxa propriu-zisă, plus o „taxă de gloabă” cât dublul taxei de pășunat). Pentru anul 2005, s-a stabilit că sezonul de pășunat va dura între 20 mai și 20 sep-tembrie. Urcarea animalelor la pășune înainte de această dată, precum și menținerea lor pe pășuni după încheierea sezonului sunt interzise. Pentru nerespectarea regulilor privind igiena și întreținerea pășunilor, CL a stabilit amenzi între 1 și 3 milioane de lei. Din punctul de vedere al deținătorilor de animale care vor trebui să plătească res-ponsabililor de stâne și văcării pentru a-și pășuna animalele, se anunță un an greu. Anul trecut, în condițiile în care tru-purile de pășune au fost ad-judecate la prețuri chiar mai mici decât cele de pornire a licitației în acest an, „stăpânii de munte” au perceput taxe de 1,5-1,8 milioane lei pentru o vacă și de 3-5 milioane lei pentru un cal.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: