Guvernul strânge jandarmii din stradă și îi bagă în sălile de judecată

> Majoritatea secțiilor și posturilor de jandarmi din județ se desființează > Aproximativ 100 de militari vor fi redistribuiți către alte misiuni În conformitate cu HG 243/23 martie 2005, aliniată la cerințele UE, jandarmii suceveni din structurile de ordine publică vor înceta majoritatea misiunilor cu acest specific, din mediul urban și rural. Cel mai probabil după 1 mai, vor fi desființate 3 secții și 8 posturi de jandarmi din județ, iar din municipiul Suceava vor dispărea patrulele acestora.
 

Liviu Roman

Atribuțiile de păstrare a ordinii și siguranței, ca misiuni permanente, vor aparține, astfel, doar polițiștilor, ce vor ieși mai mult „în stradă”, vor alerga după hoții de lemne din pădurile statului, vor sta „geană” pe ciobanii agresivi din zona Cârlibaba. Polițiștii vor înlocui jandarmii în aceste sectoare, cu două excepții. Jandarmii rămân să mențină ordi-nea publică în municipiile Vatra Dornei și Câmpulung Moldove-nesc, constituiți, în prima locali-tate, într-un Pluton de suprave-ghere și intervenție în zona stațiunii și un Post montan cu misiuni, compuse din câte 8 oameni, pe traseele turistice și în zona cabanei Rarău. La Câmpulung va funcționa doar un Post montan ce va patrula și aici în zona stațiunii, a pârtiei și pe traseele turistice, cu același număr de militari în termen. „Pentru a nu crea panică în rândul populației, vor fi retrase treptat efectivele de la restul secțiilor și posturilor din comune, iar sediile în care acestea funcționau vor fi predate consiliilor locale”, a afir-mat lt.-col. Liviu Roman, coman-dantul structurii locale ce se nu-mește, mai nou, Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava. Ni s-a comunicat, din aceeași sursă, că efectivele retrase, aproxi-mativ 100 de militari, vor fi redis-tribuite, în majoritate, în noua misiune atribuită de HG 243, anume, menținerea ordinii și siguranței în sălile de judecată, care a fost până acum responsabilitatea polițiștilor. În municipiul Suceava, jandar-mii vor fi prezenți în continuare, la solicitările populației, cu efectivele Detașamentului de Intervenție și cu patrule în zonele instituțiilor de învățământ, piețe, târguri, parcuri și zona „Cetate”. Restul misiunilor militarilor pe teritoriul județului Suceava rămân aceleași, ei fiind prezenți în continuare și la orice manifestare cu public mult și aglomerație. În cadrul IJJ Suceava se păs-trează în continuare un deficit de efective cu atât mai mult cu cât, recent, 10 subofițeri și 16 jandarmi angajați cu contract, din comparti-mentul de ordine publică, au fost „suflați”, intrând în structurile Inspectoratului de Poliție. Cum or-dinele nu se discută, poziția co-mandamentului local al jandar-milor pare firească:” Nu ne afectea-ză cu nimic aceste transformări, foarte important fiind că n-au ră-mas oameni pe drumuri”, a de-clarat lt-col. Liviu Roman.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: