DSP a închis jumătate din cele 26 de laboratoare de analize medicale din județ

DSP Suceava a suspendat activitatea din 13 laboratoare de analize medicale din județul Suceava, până la rezolvarea problemelor găsite, și a dat termen de 2 luni pentru remedierea deficiențelor pentru alte 5 laboratoare, care aparțin de spitalele din Fălticeni, Gura Humorului, Vatra Dornei, Siret și Solca. Măsurile au fost luate ca ur-mare a unui control tematic dispus de ministerul de resort, derulat în perioada 15-23 martie, control ce viza respectarea prevederilor din Ordinul 119, referitor la normele de autorizare și funcționare a laboratoarelor.
 

dr. Cristian Irimie

Laboratoarele închise sunt private, iar 5 dintre ele au încheiat contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Suceava. În această privință, directorul DSP Suceava, dr. Cristian Irimie, spune că respectivele contracte rămân valabile și pot fi reluate după ce reprezentanții laboratoarelor respectă condițiile impuse de ordinul menționat. „Toate contractele rămân valabile. Se suspendă finanțarea pe perioada cât aceste laboratoare își fac remedierile necesare, după care se reia în aceleași condiții. Am discutat cu conducerea casei și nu este nici un impediment. Nu se iau banii de la unii și se dau la alții. Acum totul ține de cât de repede se mișcă cei în cauză și cât de repede rezolvă problemele. Nu sunt aspecte care nu pot fi remediate în timpul cel mai scurt. În momentul în care suntem solicitați, venim și le deschidem”, a declarat, ieri, dr. Irimie. În ceea ce privește laboratoarele de pe lângă spitalele menționate, șeful DSP spune, de asemenea, că își pot remedia deficiențele în ter-menul de 2 luni. Dintre aba-terile de la norme depistate, menționăm lipsa unei venti-lații artificiale, a unei dotări minime obligatorii (hote, frigider, termostat) – la Spi-talul Fălticeni; sectorul de lucru cu pacienții nu este se-parat de cel al laboratorului propriu-zis, spațiul de sterili-zare nu este prevăzut cu auto-clavă, nu există vestiar pentru salariați – la laboratorul de la spitalul dornean; lipsa insta-lației de purificare a apei, a unei centrifuge și a unui agitator – la spitalul din Gura Hu-morului. Toate aceste laboratoare nu aveau efectuat con-trolul de calitate extern. Direc-torul DSP spune că nu s-a luat măsura închiderii celor 5 laboratoare, așa cum s-a procedat cu celelalte, întrucât au personal numeros și ar însemna ca acesta să fie pus pe liber. Dr. Irimie a ținut să precizeze că verificarea s-a făcut în spiritul legii, numai în virtutea ordinului respectiv: „Noi nu am inventat nimic, totul e cuprins în acest ordin, care a fost publicat în 17 fe-bruarie 2004, iar din luna mai trebuia aplicat. Am fost acuzat că nu am dat o perioadă de grație. Am dat-o, a fost de peste 10 luni de la apariția ordinului. Din nefericire, cei care conduc aceste laboratoare nu au citit acest ordin, nu i-a interesat. Suntem acuzați de favoritism; vreau să precizez că nu am favorizat pe nimeni. Vom relua controalele la toate celelalte cabinete, pentru că toate trebuie să respecte legislația”. În județul Suceava există un număr de 26 de la-boratoare de analize medicale, și doar 8 dintre ele s-au încadrat în prevederile ordinului.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: