De ce nu am primit nici un leu în plus la pensie?

S-au spus multe la radio, televiziune și în presa scrisă despre recalcularea pensiilor. Și în ziarul dv., un redactor a scris că vom primi pensii mărite, începând cu luna martie. Eu nu am primit nici un leu în plus față de luna februarie. Cei cu pensii mai mari au primit câte 200.000 lei, 250.000 lei și chiar 1.000.000 lei în plus. Eu am avut serviciu greu, am fost secretară-dactilografă, timp de 28 de ani, la sfatul popular. M-am pensionat la 53 de ani, de boală. Din cauza muncii pe care am depus-o, m-am ales cu o spondiloză cervico-dorso-lom-bară cronică și multe altele, din care cauză am fost nevoită să mă pensionez.
 

Toate aceste maladii le am de la 50 de ani. Vă rog să-mi răspundeți, la această rubrică, de ce nu am primit nici un leu în plus, pe luna martie, în comparație cu alți pensionari? Mult zgomot pentru nimic! Sunt foarte bolnavă și nu sunt în stare să-mi cumpăr medicamentele prescrise pentru toate maladiile de care sufăr. Se dau rețete compensate, dar far-maciile n-au suficiente fonduri, în două ore se termină. Și cine poate sta la coadă, la vârsta de 84 de ani? Să mai credem în dreptate și adevăr?! ROSALIA HUMESCU Suceava N.R. Ne pare rău de situația grea în care vă aflați. Am scris și noi despre cozile imense de la farmacii, la înce-putul fiecărei luni, din cauza insu-ficienței fondurilor pentru medica-mentele compensate. Însă, în ceea ce privește recalcularea pensiilor, n-am scris niciodată că, în urma acestei acțiuni, vor crește toate pensiile. Dim-potrivă, conform informațiilor primite de la Casa Județeană de Pensii Suceava, am afirmat că, în prima etapă de recalculare, în care au fost cuprinse persoanele pensionate până în 1980 inclusiv, vor primi pensii mărite aproximativ 50 la sută dintre acestea. Până la urmă, au primit pensii mai mari numai 2.437 de pensionari, dintre cei 6.469 cuprinși în prima etapă. Dv., dacă aveți 84 de ani și v-ați pensionat la 53 de ani, înseamnă că ați intrat în prima etapă de recalculare. Aceasta s-a făcut conform principiilor Legii 19/2000, luându-se în calcul toată pe-rioada lucrată. Adică, punctajul anual total realizat s-a împărțit la numărul anilor de vechime la pensie prevăzuți de actul normativ în baza căruia v-ați pensionat, rezultând sub un punct, un punct sau 1-3 puncte, în funcție de salariul avut (și contribuția la CAS) în perioada de activitate. Probabil că dv. ați obținut un punctaj egal sau inferior celui pe care-l aveți, păstrându-se pensia cea mai avantajoasă, adică cea aflată în plată. (S. B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI