La Olimpiada de Limbă Ucraineană

Premii naționale pentru suceveni

În perioada 20-24 martie, la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare a avut loc faza națională a Olimpiadei de Limbă Ucraineană. Au concurat 78 de elevi din județele Maramureș, Suceava, Botoșani, Timiș și Caraș-Severin. Sucevenii nu s-au întors cu mâna goală niciodată de la un astfel de concurs, și anul acesta o parte dintre premianți fiind „de-ai noștri”. Liceul „Lațcu Vodă” Siret a obținut 3 premii și 4 mențiuni (premiul I și o mențiune – clasa a XII-a, 2 mențiuni – clasa a XI-a, premiile II și III, precum și o mențiune – clasa a X-a), Școala Generală din Negostina deținând un proaspăt loc secundar pentru clasa a VII-a, iar Băl-căuțiul – o mențiune.
 

După stabilirea rezultatelor de către Comisia Centrală condusă de conf. univ. dr. Aspazia Reguș Seserman, în calitate de președinte, și dnii profesori Ioan Covaci, expert la MEC, și Ioan Lazărciuc, inspector de specialitate la IȘJ Maramureș, în calitate de vicepreședinți, câștigătorilor nu le-a rămas decât să aștepte cu nerăbdare premiile care, anul acesta, au fost mult mai substanțiale (și care au sosit „cu punctualitate”). MEC a oferit 900.000 lei primului loc, celui de-al doilea revenindu-i 700.000 lei, a treia „poziție” valorând 500.000 lei, iar mențiunile fiind recompensate cu câte 400.000 lei. Uniunea Ucrainenilor din România a fost și mai darnică: 1.500.000 pentru locul I, 1.000.000 pentru locul al II-lea, 700.000 pentru locul al III-lea, mențiunile fiind răsplătite cu 500.000 lei. Tot Uniunea Ucrainenilor din Ro-mânia, prin dl deputat Ștefan Tcaciuc și reprezentantul acestuia la premiere, prim-vicepreședinte UUR, Ștefan Buciuta, a dăruit tuturor par-ticipanților nepremiați câte 300.000 lei, aceeași sumă re-venind și dascălilor însoțitori și celor din comisia de examinare. Pe lângă aceste recompense bănești, olimpicilor le vor fi dăruite alte premii, precum și excursii în Ucraina, din partea oficialităților diplomatice de la București și Suceava (Am-basada Ucrainei și Consulatul General al Ucrainei trans-mițând scrisori de felicitare organizatorilor și partici-panților). Pe durata a 2 zile, toți participanții au vizitat muzeele de mineralogie și istorie din Baia Mare, Liceul „Taras Șevcenko și Memorialul durerii (fosta temniță a deținuților politici) din Sighetul Marmației, Cimitirul Vesel din Săpânța, precum și Școala cu clasele I-VIII din satul Remți.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI