„Blană“ rămâne în arest

Tribunalul Suceava a respins ieri ca nefondate cererile de revocare a măsurii arestării preventive înaintate de Ștefan Daniel Blanaru, în vârstă de 34 de ani, și Ciprian Iordache Lupu, de 21 de ani, ambii din Fălticeni. „Blană”, respectiv „Pica”, cum li se mai zice celor doi, sunt, afirmă procurorii, șeful și unul dintre locotenenți ai unei periculoase bande de cartier de tip mafiot, care, în ultima vreme, ar fi băgat boala în micul orășel de pe malul Șomuzului.
 

Boss-ul și subalternul ar fi dorit, probabil, un tratament similar cu cel al „colegilor” Florin Mantu, de 35 de ani (zis „Para”), pus zile trecute în libertate de către judecători pentru motive medicale grave, probleme de natură cardiacă – omul având înlocuită o valvă a miocardului -, și Iulian Călin Boca, liber la rându-i pe motiv de mandat preventiv de arestare expirat. Avocații lui Blană și Pica s-au prevalat de prevederile Codului de procedură penală în vigoare, explicând judecătorilor că împotriva clienților lor nu ar exista probe concludente la dosar, ci numai de ordin circumstanțial. Apărătorii au insistat pe faptul că cei doi nu ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică și, mai mult, pentru părțile vătămate, precum și martorii în cauză. În dosar nu se dau nume sau adrese ale acestora din urmă, totul petrecându-se după ultimul răcnet în materie penală, sub acoperire (undercover). Reamintim că, după eforturi de mai bine de 10 luni ale lucrătorilor de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organi-zate și Antidrog Suceava și, nu în ultimul rând, SRI, judecătorii au arestat 7 membri ai grupării „Blană”, acuzați de constrângeri, intimidări și violențe asupra unor patroni locali. Prin șantaj, ar fi pretins și colectat „taxe de protecție”, nesfiindu-se totodată, arată anchetatorii, să fie ceea ce în limbaj polițienesc se cheamă „recuperatori”. Sume de bani datorate de unul sau altul dintre „clienții” care îi angajau s-au întors, prin metode mergând de la intimidare și până la violență, la „creditori”. Cercetările procurorilor au stabilit că întreaga constituire într-un grup infracțional organizat s-a făcut în vederea săvârșirii șantajului și tâlhăriei. Zeci de martori, victime ale grupului, urmează a fi audiați în dosar. Judiciariștii arată că o seamă de înscrisuri și documente-le ridicate cu ocazia perchezițiilor organizate săptămâna tre-cută vor fi cercetate la sânge, arestații fiind bănuiți și de co-miterea altor infracțiuni: trafic de persoane, comerț cu bunuri furate etc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: