Înapoi la tărăboanță…

< Mâine-poimâine, la… Ce Ce Suceava (Casa Culturii) – Beligan, Arșinel, Stratan Pavel, Gheorghe Tudor… Despre Tudor Gh. poci să-ți spui că-i mare amator de pește. La “Central”, unde șede de regulă, descalecă însuși în bucătăria restaurantului, se înțolește cu șorțul aferent și-și prepară – sin-gu-rel! – crăpelnitza. Asta, când nu dă și sfoară-n țărișoară (pe la Pojorâta, de pildă) dupe niscai cobze de păstrăvi în afumătură. Au înnebunit salcâmii. Pardon, oltenii…
 

Dumitru Brădățan

< Mai ieri-alaltăieri, mare târg mare de carte românească la Paris. Liiceanu, staros-tele nobilei trebușoare (și ăla mic, care nu prea se mai bâlbâie și e cel mai șarmant și zelos prezentator de carte pe teve – Dan C. Mihăilescu), a luat sub braț și niște Cioran, firește. Adicăte-lea, și cele trei cărțoaie intitulate Caiete, care au fost recent ti-părite (ca și Umberto Eco, Llosa ori Mihail Sebastian), daa, la Suceava (Accent Print). Și, ca să vedeți cam cu ce marfă a plecat românu’ la târg (și ce târg!), îți voi reda leit misiva de gratitudine pe care cogeamite Gabriel a trimis-o “meseriașilor” de elită din urbea noastră: “Stimate domnule Lupașcu, Nu pot să vă spun cât de fericit sunt că o tipografie din România – în speță, tipo-grafia pe care o conduceți, Accent Print – a putut tipări o ase-menea minunăție. Ani de zile ne-am simțit cu toții umiliți de produsele made in Romania. În locul d-voastră aș fi foarte mân-dru să știu că pot contribui, prin munca pe care o fac, la dispa-riția treptată a acestui complex. Cartea tipărită de d-voastră poate să stea alături de orice replică a ei în engleză, italiană sau germană. Vă mulțumesc și sper că vom avea în continuare și alte prilejuri de a ne bucura de lucrurile făcute împreună.” Iscălit fain – frumos: „Gabriel Liiceanu.” Mm, dacă el, cusurgiul de elită, gavarește astfel, apooi, nu-ți mai rămâne decât să mai dai dreptate, o dată – și-nc-o dată – vorbuliței cronicarelui iubit, cum că nasc și la… < Ș-o mostră dintr-un… maculator cioranian: „În materie de invenții, omul ar fi trebuit să rămână la tărăboanță. Orice perfecționare tehnică e nefastă și trebuie demascată ca atare. S-ar zice că singurul sens al «progresului» e să contribuie la sporirea zgomotului, la consolidarea infernului…” < Frumușel cătrănit, a trecut prin redacție simpati-cul prof. Sever Dumitrache, demisionar din staff-ul Liceului de Artă. “N-a fost nici un gheșeft. Un director nu e decât ceea ce rămâne după ce-i dai jos prefixul și sufixul!” Făcurăm, mental & iute calculul: ce-a ieșit, poți să afli și singur. Și, când jinduiești la vreo funcție, ia în brațe vorbulița frâncilor fârtați: dacă vrei să nenorocești pe cineva, promovează-l… (D.B., pururea… nepromovat)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: