Zaraza & Pleșu

< Herve-Bolot e noul ambasador al Franței la București. Și tare-mi plăcu din prima, de la pornire. Zise Excelența sa, zilele trecute (citez cu aproximație): ”Cultura franceză a fost polenizată de multe genii românești…” Cu așa oameni totul îmi (a)pare că devine… comme il faut. < Și, ca să te pregătesc și pe tine, iubit cetitoriu, ca un – de ce nu – vrednic… polenizator al luminii, îți spui una bună, după Aivanhov: „Cea mai bună imagine a Domnului este Soarele, care răspândește viața, lumina și căldura. Numai viața, lumina și căldura soarelui ne pot oferi o idee de ceea ce înseamnă puterea, înțelepciunea și iubirea divine. Depinde numai de noi să intrăm în legătură cu această putere, cu această înțelepciune, cu această iubire. O putem face prin speranța noastră, prin iubirea noastră, prin credința noastră…”
 

< Vă aduc amin-te că la 24 martie 1905 a mu-rit Jules Verne. Vă amintesc, alăturea, că tot 100 de ani, da’ de la naștere, ar fi împlinit și filosoful care priza câte două păcuțuri de pacioc pe zi; bașca pipele: Jean-Sol-Partre, pardon, Ion Paul Sartre… < Că tot sântem… prin zonă, vă spui că Ana Blandiana e născută la 25 martie 1942. Săru’ mâna, dis-tinsă domniță! Pupăciuni și cotoiului Arpagic, ilustrul di-zident… < Că Surdu Victoraș are ureche muzicală și cântă, știam. A făcut-o și la Suceava, pe la nunți, apoi a mers de s-a însurat cu Similea cea ange-lică, pe care a mai scos-o, ia-răși, la cântat. Că Bejenariu, deputatul (pesede) de pe la noi, cântă, știam. Da, cogea-mite Pleșu Andrei, care a cân-tat atât de dumnezeiește de-spre îngeri, nu prea aveam știință. Ei bine, urmărește povestea din aval, te vei du-meri mintenaș: „Fenomenul în sine s-a petrecut la Tescani, în singurătate – se confesează ilustrul sfetnic băsescian; Jo-hnny (J. Răducanu, cum ar veni, s. n.) a venit să stea câ-teva zile, în perioada în care eu eram obligat să stau acolo. Într-o seară, singuri, stând de vorbă și bând câte-un pahar de vin. Găsisem în biblioteca de la Tescani un volumaș cu cu-vintele cântecelor vechi, ro-manțate, lucruri din acestea. Le știam din familie. În fami-liile românești, la chefuri, se cântau obligatoriu vreo cinci cântece care făceau parte in-tegrantă din șprițul salvator. Ei, Johnny a avut ideea să cân-tăm împreună, pentru plăce-rea noastră, cuvintele foarte simpatice, înduioșător de de-modate sau direct caraghioase ale vechilor romanțe, și ne-am apucat și am cântat. Johnny însă, încet-încet, a luat-o în serios, a început să gândească lucrul într-o anumită ordine, să facă tranziții muzicale de la o piesă la alta. A început să mă învețe niște trucuri, îmi dădea să beau puțin coniac ca să-mi aranjez corzile vocale… Eu am participat cu amuza-ment, cu oarecare ironie, dar și cu buna dispoziție a convi-vialității susținute de un vin foarte bun. Așa a ieșit o casetă, întrucât am cântat toată noaptea…” Da, maestre! Ioana Radu & surata ei, Mia Braia, pot ședea liniștite… (D.B., sweet afon)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: