DGFP Suceava s-a lansat în cursa de recuperare a debitelor sub sloganul

Fără milă-fără pilă

> Salariații Direcției au primit ordine foarte clare de la centru
> Conducerea DGFP nu are „milă” pentru problemele agenților economici
„Cruciada” pe care a început-o Ministerul de Finanțe pentru recuperarea restanțelor la bugetul de stat a început să afecteze serios mediul de afaceri al județului Suceava. Acea formulă care i-a speriat pe mulți – „toleranță zero față de debitori” – nu a fost înțeleasă la adevărata ei valoare. Restanțierii la bugetul de stat, care au „funcționat” foarte bine până acum în relația cu DGFP Suceava, s-au văzut puși în fața faptului împlinit și a unor schimbări care au intervenit peste noapte. Guvernul actual nu a luat sub nici o formă în calcul problemele de natură socială ce pot apărea și nici realitățile economice ale mediului de afaceri din fiecare județ.
 

Liviu Ostafi

După ce a hotărât peste noapte că agenții economici mici vor plăti 10% impozit pe profi-tul realizat din activitatea din 2004, deși firmele funcționaseră timp de un an de zile sub niște norme care prevedea ca la finele anului profitul să fie impozitat cu doar 5 %, același Guvern a trecut la măsuri accelerate pentru recuperarea debitelor restante. Și are până la urmă motive întemeiate: cel puțin Suceava s-a înregistrat la finele anului 2004 cu debite de 2570 miliarde de lei. Din acești bani, 244 de miliarde reprezentau sume eșalonate la plată, 987 miliarde de lei erau sume de la firme ce sunt în proceduri de lichidare sau faliment, iar restul de aproximativ 1300 de miliarde lei se speră că vor fi recuperate cât de repede posibil.
Finanțele nu mai iartă pe nimeni
Noua conducere a DGFP Suceava a primit încă din primele zile de la numirea directorului executiv, dl Liviu Ostafi, ordine foarte clare în privința restanțierilor. Nimeni nu va avea regim preferențial. „…vă solicităm să treceți deîndată la poprirea (blocarea – n.n.) tuturor conturilor debitorilor restanțieri și simultan la blocarea terților (a clienților debitorilor – n.n), dar și la identificarea bunurilor debitorilor și aplicarea de sechestre. (…) Este imperativ a se accelera procedurile de valorificare a bunurilor deja sechestrate”, se precizează într-un ordin primit recent la DGFP. Conducerea nu are astfel de ales: ori execută ori va fi „executată” de la centru. „Directorul executiv al Direcției este reprezentantul Ministerului de Finanțe în teritoriu și nu face decât să pună în aplicare niște ordine primite și să respec-te legea. Până acum toate ordinele au fost ferme și imperative și s-au referit la colectarea cât mai urgentă a obligațiilor restante la bugetul de stat, concomitent cu colectarea obli-gațiilor în curs. Doresc să transmit oamenilor de afaceri din județ că, oricine ar fi la conducerea DGFP Suceava, ca director executiv, nu are de ales. Trebuie să execute întocmai ordinele primite, care se referă în special la încasarea obliga-țiilor fiscale uzând de toate metodele legale posibile. Es-te vorba în principal aici de debite care vin din anii din urmă și care trebuiau achitate cel mai târziu la începutul anului acesta. Și este puțin probabil ca datorii acumulate în trei ani să fie plătite în câteva zile, acum. Bugetul statului nu este o bancă pe care patronul să o folosească pentru dezvoltarea afacerii sale. Creditele se iau doar de la bănci”, ne-a declarat tranșant dl Ostafi.
Șeful finanțelor sucevene este conștient că și-a atras deja antipatia unei părți din mediul de afaceri sucevean, dar speră că mesajul a fost receptat foar-te clar și că ordinea va fi instau-rată în județ din punctul acesta de vedere, al plății datoriilor la buget. Adjunctul lui, dl Mi-hai Horodincă, ne-a spus, la rândul său, că în momentul de față nu se mai poate vorbi de-spre îngăduință față de nici un datornic. „În momentul de fa-ță este vorba despre toleranță zero față de rău-platnici. Me-sajul este clar: supraveghem îndeaproape pe cei cu înlesniri la plata datoriilor și purcedem la colectarea urgentă și cât mai bună a veniturilor la buget”, ne-a explicat dl Horodincă.
Concluzia
Concluzia este clară: Gu-vernul a introdus cota unică de impozitare și a rămas cu vistieria goală. Pentru a nu intra în incapacitate de plată, Guvernul a apelat la măsuri extreme cu datornicii, fără a lua în calcul situația reală din teren. Cum se va surmonta blocajul economic existent? Cum va face față Guvernul presiunilor sociale ce vor apare? De ce nu acordă clemență pentru cazurile speciale? Cine va mai asigura bani la buget dacă nu sunt măsuri de încurajare a exporturilor? La toate aceste întrebări ne va răspunde în numărul de marți reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Orest Onofrei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: