O comisie a Consiliului Local Suceava va analiza oportunitatea realizării unui studiu privind transportul și distribuția agentul

Energie termică – pe jumătate față de 1996

O echipă din care vor face parte, cel mai probabil, doi membri ai comisiei de servicii publice a Consiliului Local Suceava, un reprezentant al deliberativului în AGA de la Termica, precum și reprezentanți ai executivului, va analiza oportunitatea întocmirii unui studiu de reabilitare a sistemului de transport și distribuție a energiei termice. Inițiativa vine după aprobarea în plenul legislativului municipal a Strategiei de asigurare a energiei termice. Propunerea a fost făcută de consilierul PNL Mihai Airinei, care consideră că amintita strategie se referă numai la punctul de vedere al producătorului de energie termică, lipsind aspectele legate de transport și distribuție.
 

Alesul liberal sus-ține că această din urmă latură a sistemului centralizat de ter-moficare are o importanță deosebită, transportul și dis-tribuția încărcând cu 40 la sută costurile la producător. Pe li-nia consumatorilor s-au pro-dus, conform dlui Airinei, transformări foarte mari, mai ales în ceea ce privește numă-rul acestora, cantitatea de e-nergie termică livrată diminu-ându-se la mai puțin de jumă-tate față de 1996. De la rețea s-au debranșat în special marii consumatori, instituții publi-ce, începând chiar cu Primă-ria, Prefectura și Consiliul Ju-dețean. Populația consumă cea mai mare parte a energiei termice, 7000 de locuințe a-vând, totuși, centrale indivi-duale. „Este vorba despre mari modificări în ceea ce privește rețeaua de transport și distri-buție, putându-se chiar pune problema reproiectării acestui obiectiv. Analizând aceste aspecte vor rezulta soluții op-time de dimensionare, cât și unele modificări privind pro-ducerea energiei termice în anumite zone. Este posibil să se ajungă la concluzia că nu mai este rentabil ca agentul termic să fie transportat pe distanța de 15 km, până în Obcini, și să se înființeze cen-trale de cartier”, subliniază Mihai Airinei, adăugând că studiul ar fi util și în perspec-tiva acordării municipiului Suceava a unei părți din cre-ditul de 25 milioane de euro, cu această destinație, rămas la dispoziția Consiliului Județean. Proiectul de hotărâre ur-mează a fi dezbătut în ședința ordinară de la finele acestei luni.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: