Postul – iubire și speranță

 Sfânta Scriptură îndeamnă, prin cuvântul ei lucrător inspirat de însuşi Domnul, să postim, prin gând, prin cuvânt, prin smerenie, iar fapta să devină lucrătoare în fiecare clipă a vieţii noas-tre. Să lăsăm în drumul Învierii lui Hristos, pre-cum şi al învierii noastre, ca cele zece porunci ale Vechiului Testament să aducă prin smerenie fericirile Noului Testament pe care Mântuitorul ni le oferă în Împărăţia Sa.
 

În scrierile Sfinţilor Părinţi vedem că postul este prezent de la începutul lumii ca o practică fi-rească, moştenită din neam în neam, care va du-ra până la sfârşitul ei. Postul este bucuria Învie-rii, aşadar, şi a vieţii veşnice pe care ne-o dorim fiecare în parte şi cu toată lumea. 
  Postul smereşte sufletul şi încălzeşte inima, dar deschide şi sufletul spre iubirea faţă de Dum-nezeu şi aproapele. Aici, în acest “rai’ spiritual, primim liniştea şi bucuria la care Iisus ne chea-mă spre veşnicie. În Iisus vedem iubire şi speran-ţă, pentru că El, ca Fiu al lui Dumnezeu, este îm-preună cu noi călător  în viaţă şi ne este sprijin folositor, întărindu-ne în greutăţile pe care le întâmpinăm. Iubirea noastră necuvântătoare se ridică prin smerenie asemenea tămâiei spre cer întru miros  de “bună mireasmă duhovnicească’ în tot ceea ce este bun şi folositor sufletului.
  Biserica recomandă postul pentru că are efect terapeutic spiritual, dar şi medical. Prin înviere facem din post împlinire de bunătate. Şi de tot ce este mai frumos în viaţa noastră. Ne simţim liberi şi liniştiţi prin taina mărturisirii în care tainic ne întâlnim cu Hristos, care ne iartă de răul păca-tului ce ne înconjoară în fiecare clipă a vieţii şi ne dă putere să fim cu Dumnezeu şi să ştim că Dumnezeu este cu noi.
Este uşor a posti dacă vrei. Şi, dacă vrei, poţi. Prin voinţă dobândeşti puterea care te ridică spre cer ca un înger chemat spre lumină. A dărui din suflet înseamnă jertfa lui Hristos ce din iubire a postit şi s-a jertfit pe altarul crucii înaintea între-gii lumi. De aceea, postul cel mare este urcuş spre Învierea noastră, prilej de smerenie a sufle-tului. Ne vom întâlni cu Iisus cel înviat în ziua de Paşti, când ne vom saluta cu tradiţionalul creştinesc…’Hristos a înviat “

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI