Legislativul şi-a votat sieşi nişte pensii amărâte

Parlamentul României, cu ambele sale camere, Senatul şi Camera deputaţilor, se află la cea mai joasă cotă de încredere de la revoluţie încoace, dar nu am auzit pe niciun ales naţional să ne explice care sunt consecinţele unei asemenea stări de fapt. În condiţiile unei percepţii publice atât de critice, caracterul reprezentativ este pus şi el sub semnul întrebării întrucât, conform Constituţiei, Parlamentul este „organul reprezentativ suprem al poporului român”, depozitarul suveranităţii şi al independenţei Statului Român. În calitate de cetăţean contribuabil, am dreptul să mă întreb cum se poate achita Parlamentul de astfel de responsabilitate capitală când NATO, al cărui membru suntem, şi Federaţia Rusă flutură steagul războiului în vecinătatea apropiată de mai bine de un an.

A se mai observa că în această împrejurare periculoasă, greutatea a căzut pe umerii Preşedinţiei, care a şi întocmit o Nouă Strategie de Securitate Naţională şi a Armatei – din ecuaţie lipsind tocmai piesa principală, Legislativul. Or în faţa unei provocări de forţă majoră, toate cele trei puteri ale statului de drept ar fi trebuit să se afle pe aceeaşi linie.

Parlamentarii arcului guvernamental, în schimb, au avut timp să-şi atribuie pensii mărite şi alte sporuri. Deşi senatoarea Cristiana Anghel se întreabă dacă se poate „trăi din pensia asta amărâtă pe care o votaţi azi”, ar trebui să-i aducem la cunoştinţă că doar adaosul aprobat pentru un singur mandat, 1200 de lei, depăşeşte cu mult pensia medie din România, 890 de lei. Dar 4400 de lei adaos pentru trei mandate de deputat?

În schimb, din cuvântul învăţătoarei parlamentare, ale cărei foste colege trăiesc din 800-900 lei, aflăm că totuşi pensia asta de parlamentar ar fi una „amărâtă”! E vorba de un cinism fără margini sau/şi de crearea unei superclase privilegiate de întreţinuţi din bănuţul văduvei şi al sărmanului?

Aici nu se pune în discuţie importanţa muncii prestate, da, nu se poate fără Legislativ, ci faptul că aleşii au intrat în Parlament că aşa au poftit, afirmând încă din campania electorală că sunt animaţi de duhul Patriei şi vin cu hotărâre să-şi pună mintea şi sufletul în slujba cetăţenilor. Or, în timp ce noi aşteptam reforme, legi clare, inclusiv revizuirea Constituţiei, ei dau dovadă de egoism feroce, mărindu-şi cu de la sine putere veniturile.

Momentul putea constitui o gură de oxigen pentru Opoziţie, dacă nu ar fi fost destui care să adere la proiectul majorităţii de guvernământ. Şi-au atribuit pensii mărite, deci au acceptat să plătească un preţ electoral, probabil decisiv, în viitoarele campanii când numele le va fi scris pe toate gardurile.

Nu ştiu cum vor da ochii cu electoratul, dar sunt convins că rata de înnoire a Parlamentului actual în 2016 va fi cea mai mare din 1990 încoace. Două sunt motivele: numărul aleşilor va reveni la situaţia de dinainte de uninominal, adică sub 450, de nu cumva şi mai puţin, iar dintre parlamentarii actuali, cei peste 10% prinşi în anchetele justiţiarilor şi cei aflaţi în stare de incompatibilitate îşi vor lua adio. Ceilalţi vor avea de înfruntat piedici uriaşe generate de lipsa credibilităţii. Evident, mai loviţi vor fi aleşii majorităţii de guvernământ, cei ce şi-au aprobat lor însuşi câştiguri mărite şi cei ce vor pune umărul la gâtuirea legilor penale.

Aşadar, nelipsita răfuială cu trecutul va continua să genereze drame electorale, votul fiind negativ şi în 2016. Deja programele partidelor nu mai stârnesc niciun fel de curiozitate, oricât de savant ar fi alcătuite, deoarece în 25 ani, odată ajunşi la putere, aleşii au făcut totul ca să le încalce, iar acum a venit scadenţa.

Cât despre parlamentarism, fiecare pasăre pre limba ei piere. Numai că Parlamentul este principala instituţie a democraţiei, mijlocul prin care poporul îşi exercită puterea, iar slăbirea acestuia înseamnă minarea statului de drept. În plus, nici Executivul nu dă semne de forţă şi stabilitate, prim-ministrul lăsându-şi înlocuitor pentru cine ştie câtă vreme. Va renunţa Legislativul la vacanţa mult aşteptată sau merge şi aşa?

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI