La Kiev, în discuţii cu ministrul de Externe ucrainean

Ministrul pentru românii de pretutindeni a apreciat interesul Ucrainei faţa de problematicile comunităţii româneşti

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, care a efectuat luni şi marţi o vizită oficială la Kiev şi Cernăuţi, a apreciat, în discuţiile cu ministrul de Externe ucrainean, interesul statului ucrainean faţa de problematicile comunităţii româneşti.

Potrivit unui comunicat de presă al MRP, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, s-a aflat, în perioada 21-22 august a.c., în prima vizită oficială în Ucraina.

Agenda întrevederilor bilaterale a cuprins întâlniri cu ministrul Culturii, Evghenii Nâşciuk, ministrul Educaţiei şi Ştiinţei, Lilia Grinevici, precum şi cu ministrul de Externe, Pavlo Klimkin.

Subiectele majore abordate în cadrul vizitei au vizat extinderea cooperării bilaterale şi a drepturilor etnicilor români în domeniul educaţiei şi mass-media în limba română, culturii şi tuturor aspectelor care ţin de identitatea comunităţii româneşti, se arată în comunicat.

În cadrul discuţiei cu ministrul de externe, Pavlo Klimkin, ministrul Andreea Păstîrnac a apreciat interesul statului ucrainean faţă de problematicile comunităţii româneşti, subliniind necesitatea prezervării drepturilor etnicilor români, precum şi importanţa păstrării identităţii româneşti, precizează sursa citată.

„Sprijinul reciproc în vederea iniţierii şi promovării de proiecte comune vizând atât românii din Ucraina, cât şi ucrainenii din România este fundamental pentru armonia interetnică şi pentru iniţiativele ce au ca scop păstrarea identităţii culturale, lingvistice şi religioase a cetăţenilor noştri” a declarat demnitarul român.

Şeful diplomaţiei ucrainene a prezentat şi subliniat eforturile întreprinse de statul român pentru dezvoltarea liceului din Sighetul Marmaţiei unde studiază etnici ucraineni, menţionându-se, totodată, nivelul foarte bun al relaţiilor dintre guvernele celor două ţări, iar cei doi miniştri au discutat atât aspecte legate de viitoarea inaugurare a Centrului de Informare de la Slatina/ Solotvino, în cadrul Primăriei oraşului, cât şi despre obiectivele Centrului de Informare de la Ismail, ca model de cooperare în plan universitar, mai arată MRP.

Dialogul bilateral cu ministrul Culturii, Evghenii Nâşciuk, a vizat includerea, după renovare, în circuitul muzeal din Ucraina a Casei memoriale „Aron Pumnul”, precum şi sprijinul pe care guvernul român îl poate oferi în restaurarea şi amenajarea unui ansamblu cultural în interioriul curţii edificiului, dar a fost exprimată, de ambele părţi, şi importanţa semnării unui protocol între instituţiile relevante din România şi Ucraina în vederea dezvoltării de proiecte culturale comune.

„În cadrul întrevederii cu ministrul Educaţiei şi Ştiinţei, Lilia Grinevici, s-a convenit valorificarea posibilităţii de a realiza un program de schimb de experienţă pentru elevi şi profesori din cele două ţări. În acelaşi context, demnitarul român a adus în discuţie efectele procesului de descentralizare, în raport cu nevoile comunităţii româneşti, evidenţiind situaţia şcolilor româneşti din regiunea Cernăuţi, cu precădere a celor din comuna Mămăliga, dar şi din alte regiuni. Creşterea calităţii învăţământului în comunitatea românească este una dintre priorităţile asumate de MRP prin Strategia Naţională pentru Românii de Pretutindeni 2017-2020” se mai arată în comunicat.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI