Mountain bike-ul, o adevărată pasiune

În ultimii ani, majoritatea populaţiei caută întoarcerea în trecut la adevăratele valori ale vieţii şi la un mod de trai sănătos şi în comuniune cu natura. Sătui de aglomeraţia oraşelor şi de zgomotul infernal al autoturismelor, oamenii încearcă un refugiu în locuri liniştite şi odihnitoare şi modalităţi cât mai relaxante de petrecere a timpului liber.

Aşadar, se uită de ambreiaje şi benzină şi se trece pe modulul energie proprie la ghidonul unei biciclete. Toţi copiii ar trebuie să ştie să meargă pe bicicletă, lucru care nu se uită şi îţi intră în sânge. Dacă vrei să combini mersul pe bicicletă cu peisajul şi adrenalina, atunci te îndrepţi spre mountain bike. La început este destul de dificil şi obositor, îţi cam ard fesele şi eşti opărit, dar când termini traseul pe care ţi l-ai propus ai o satisfacţie grozavă.

De câţiva ani buni, mountain bike-ul a devenit pentru unii o adevărată pasiune şi nimic nu-i opreşte pe iubitorii acestui stil de ciclism să se pregătească în cele mai mici detalii cu accesorii şi echipamente, iar pentru unii a devenit chiar un stil de viaţă.

Vă prezentăm un grup de împătimiţi ai mountain bike-ului care de câţiva ani participă la cel mai mare maraton de o zi de mountain bike din Europa. Acesta are loc de fiecare dată la începutul lunii iulie în localitatea Bad Goisern. Toată comunitatea locală se mobilizează pentru competiţia de mountain bike care adună la start peste 4.000 de participanţi din toată Europa.

În total, există şapte trasee care însumează 800 de kilometri şi care diferă, doar unele porţiuni fiind comune. Primul start este la ora 5 dimineaţa, la cea mai lungă cursă care este etapa de campionat mondial, cea de 212 kilometri şi care are o diferenţă de nivel de 7.000 de metri. Comparativ, e ca şi cum am urca Rarăul de 7 ori.

Unul dintre cei care are de acum mountain bike-ul în venă este Daniel Mariciuc.

„Este al treilea an când particip la Salzkammergut Trophy, la traseu de 40 km, împreună cu colegii mei de la Fly Sports. Anul acest a fost a XX-a ediţie, una jubiliară. Echipa din acest an a fost compusă din Florin Fodor, de la Fly Music Bosanci (sponsorul echipei), Paul Vargan, Florin Manole, Mihai Gorduna, Răzvan Rotari şi subsemnatul.

Fly Sport este un club sportiv care are ca scop promovarea sportului, organizarea şi participarea la competiţii din diverse ramuri sportive.

Pe traseul meu, care a avut o diferenţă de nivel de 1.300 de metri, a plouat în prima parte a cursei, primii 15 kilometri, ca la «Podul Înalt», fapt ce a îngreunat parcursul mai ales pe coborâri, unde se ajunge la viteze de peste 60 km/h. Trebuie să spun că traseul parcurs de mine este unul deosebit de pitoresc şi are porţiuni cu asfalt, drum forestier, tuneluri săpate în stâncă prin munte, podeţe, ba chiar, la un moment dat, am trecut prin magazia unui localnic. De fiecare dată în aceşti trei ani am încheiat cursa şi de fiecare dată m-au durut «beţele», dar nu m-am lăsat. Este o experienţă deosebită de viaţă şi recomand tuturor o astfel de încercare. Această cursă ar trebuie să fie un fel de «Mecca» a cicliştilor.

Fratele mai mic al MTB-ului este ciclismul urban. În acest an am fost şi la Viena şi am fost uluit de faptul că circulaţia rutieră este mult mai relaxată comparativ cu Suceava, deşi Viena are 1,7 milioane de locuitori. De menţionat faptul că acolo bicicliştii sunt încurajaţi şi foarte respectaţi în trafic. Ca un fapt divers, anul trecut, în Salzburg, oraş ce are în jur de 500.000 de locuitori, s-au vândut peste 30.000 de biciclete. Pe bicicletă te simţi relaxat, faci mişcare, pui sângele în circulaţie şi viaţa ţi se pare mai frumoasă şi ai parcă mai multă energie.

Mă bucur că fiul meu cel mic, Şerban, care are aproape 15 ani, a moştenit pasiunea mea. El este legitimat la UCI şi participă alături de echipa Vee Tire la etapele de Cupă Naţională şi Campionat Naţional. Ca activitate complementară, care se asociază foarte bine cu mountain bike-ul, este pescuitul, dar despre asta vorbim altă dată, cu poze netrucate” a povestit Daniel Mariciuc.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI