Gardienii Forestieri au sesizat organele penale pentru infestarea a 300 ha de pădure din Straja

 > Cercetările sunt făcute in rem de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, neevacuarea la timp a materialului lemnos exploatat generând propagarea gândacului de scoarţă şi ducând la afectarea arborilor sănătoşi > În cursul anului 2015, atacurile gândacilor de scoarţă au provocat infestarea pe picior a 23.000 arbori, cu un volum de 13.000 mc

 Garda Forestieră Suceava a sesizat organele de urmărire penală pentru nerespectarea prevederilor legale privind eliberarea partizilor de lemnul rezultat din exploatare, dar şi pentru infestarea cu ipidae a circa 300 de hectare de pădure a comunei Straja.

„Am formulat sesizare penală pentru distrugerea pădurii care aparţine comunei Straja. Faptul că, o perioadă foarte lungă de timp, s-a tergiversat punerea în valoare şi evacuarea materialului lemnos infestat cu ipidae a generat o propagare la scară mai largă a acestui dăunător. Atunci, am constatat că această tergiversare, care a avut ca efect degradarea pădurii, intră sub incidenţa Codului silvic şi că poate fi considerată infracţiune” a declarat Mihai Găşpărel, inspector-şef al Gărzii Forestiere.

Gardienii forestieri au făcut plângere penală în urmă cu circa o lună, însă exploatarea suprafeţei cu pricina a început din toamna lui 2016, continuând, cu întreruperi, şi în primăvara lui 2017. Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi s-a sesizat în cauză, cercetările fiind făcute in rem.

„Acolo au fost unele partizi date în exploatare, dar care s-au tergiversat din cauza unor divergenţe pe plan local. Reclamaţii s-au făcut din partea primăriei către operatorul economic, însă şi invers, iar divergenţele respective s-au repercutat asupra pădurii. Aceste divergenţe trebuie soluţionate pe plan local, altfel ambele părţi se fac vinovate de acest lucru” a arătat Găşpărel.

Potrivit reglementărilor silvice, este obligatoriu ca masa lemnoasă din partizile în exploatarea să fie evacuată de urgenţă, în aşa fel încât să nu permită atacuri ale ipidaelor, cât şi extinderea depunătorului la suprafeţele împădurite sănătoase din preajmă.

„Legea spune că tot ce este lemn trebuie cojit la faţa locului sau, dacă nu, scos cât mai repede din pădure. Cu cât este menţinut mai mult, cu atât acţionează şi factorul vătămător, iar numărul de arbori afectaţi creşte. Sesizarea este împotriva tuturor persoanelor care s-ar face vinovate. Noi nu avem competenţa să anchetăm nici Ocolul Silvic Straja, care a făcut punerea în valoare, nici alte persoane” subliniază Mihai Găşpărel, inspector-şef al Gărzii Forestiere Suceava, menţionând că în judeţ se întâlnesc şi alte situaţii de acest gen.

În primele 6 luni ale anului 2017, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, numărul sesizărilor penale înaintate parchetelor de Garda Forestieră a crescut cu 30%,

Gândacii de scoarţă au 3-4 mm lungime şi culoarea maro închis, pentru eliminarea dăunătorului putându-se folosi capcane pe bază de feromoni. În cursul anului 2015, spre exemplu, potrivit Direcţiei Silvice, atacurile de ipidae au provocat infestarea pe picior a 23.000 arbori, cu un volum de 13.000 mc.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI