Carte, cinste cui te-a scris

Alcoolul

Nu am reuşit, nu am vrut, de fapt, să mă menţin în detaşamentul dăscălimii de ţară. Şi, iată, nu-mi părea rău încă o dată, citind noul roman al profesorului Mircea Aanei – „Paharul singurătăţii” (Ed. Eikon, 2017), o cronică crudă a dizolvării vieţii dascălului de ţară în alcool. Pâcla este mai densă decât cea din romanul de debut al lui Constantin Arcu, unde alcoolul pare chiar personajul principal, într-un Rădăuţi în care aburii dimineţilor miroseau vag a „tărie” pură. Dincoace, nu zările împrumută duhoarea specifică fierturilor de cereale sublimate în lichidul pur şi ameţitor, ci minţile celor ce se sinucid cercetând mereu şi mereu puterea de seducţie a drogului.

Autorul este, totuşi, cel ce şi-a ales personajele, dar nu neapărat ca să facă „didactică” pe seama lor, deşi o asemenea tentaţie este explicabilă. Dar n-ar fi literatură. Este literatură din clipa în care nişte destine încearcă să desluşească cauzele decăderii, ale alienării. (D.T.)

Print Friendly

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: