Rugbi, Divizia Naţională

CSM Suceava s-a calificat în finala competiţiei !

> În semifinale, CSM Suceava – Stejarul Buzău 19-12 (13-9)

 Atmosferă de mare meci sâmbătă, 27 mai, pe stadionul „Unirea” din Suceava. De multă vreme bătrânele tribune nu au fost aşa de pline cu iubitori ai jocului cu balonul oval, suporteri veniţi să vadă partida din semifinalele Diviziei Naţionale de rugbi dintre CSM Suceava şi Stejarul Buzău.

Beneficiind de o generaţie de excepţie, sucevenii au reuşit un parcurs foarte bun în sezonul regulat al celui de-al doilea eşalon valoric şi s-au clasat la final pe locul doi, cu un bilanţ de zece victorii şi patru înfrângeri. Poziţia secundă le-a dat dreptul să joace pe teren propriu penultimul act al competiţiei.

Înaintea meciului dintre CSM Suceava şi Stejarul Buzău s-a ţinut un moment de reculegere în memoria lui Viorel Morariu, tatăl lui Octavian Morariu, una din legendele rugbiului românesc.

Partida dintre rugbiştii pregătiţi de Constantin Vlad, pe de o parte, şi de Costică Merşoiu, de cealaltă parte, a început cu o perioadă de tatonare, uverturile celor două formaţii încercând să-şi dea seama de direcţia vântului care bătea în lunca Sucevei. Prima oportunitate de deschidere a scorului a venit chiar în minutul 5, când oaspeţii au beneficiat de o lovitură de pedeapsă de la peste 50 de metri, ratată însă de Teodor Niţu. Şi Sabin Creţu a irosit în replică o lovitură de pedeapsă pentru gazde, dintr-o poziţie mult mai favorabilă.

Primul, şi de altfel singurul eseu al meciului, s-a marcat în minutul 15. În urma unei acţiuni colective a sucevenilor, Dragoş Manole s-a infiltrat abil prin apărarea buzoienilor şi a culcat balonul în terenul de ţintă. Eseul a fost transformat de Sabin Creţu şi scorul a devenit 7-0 în disputa dintre CSM Suceava şi Stejarul Buzău.

Oaspeţii au redus din handicap prin acelaşi Teodor Niţu, un jucător cu lovituri excelente de picior. CSM Suceava a revenit însă la conducerea ostilităţilor şi Sabin Creţu a mai concretizat două lovituri de pedeapsă în minutele 26 şi 31. Stejarul Buzău a avut un final de repriză mai consistent şi transformerul Teodor Niţu a punctat şi el din două lovituri de pedeapsă, aşa că la pauză scorul partidei dintre suceveni şi buzoieni era 13-9, în favoarea primilor.

Mai montaţi, oaspeţii au fost cei care au dominat prima parte a reprizei secunde. Avantajaţi de vânt şi „biciuiţi” în permanenţă de pe margine de fostul dinamovist Merşoiu, rugbiştii buzoieni au ratat o primă lovitură de pedeapsă prin acelaşi Teodor Niţu, jucătorul luându-şi revanşa câteva minute mai târziu, când a trimis balonul printre buturi pentru scorul de 13-12.

De la acest scor, jocul a căpătat accente dramatice, lupta în grămezile spontane fiind extrem de dură. Sucevenii s-au apărat cu dinţii în faţa asaltului celor de la Stejarul Buzău, care pe final de meci şi-au pierdut puţin concentrarea şi au comis mai multe greşeli. De aceste erori au profitat elevii antrenorului Constantin Vlad care au punctat de două ori din lovitură de pedeapsă prin Sabin Creţu. Spre lauda lor, oaspeţii au încercat până la final să marcheze şi ei un eseu, dar nu au reuşit, la ultima fază căpitanul echipei sucevene reuşind un placaj de senzaţie.

Ultima fază a partidei a aruncat pur şi simplu în aer tribunele stadionului „Unirea”, bucuria fiind generală şi sinceră, aşa cum se întâmplă de obicei în familia rugbiului sucevean. Atmosfera a fost completată fericit de imnul rugbiştilor suceveni care s-a difuzat la staţia de amplificare. Finalul meciului dintre CSM Suceava şi Stejarul Buzău, încheiat cu scorul de 19-12, a fost marcat de un moment emoţionant, retragerea din activitatea competiţională a jucătorului Ştefăniţă Rusu, după 21 de ani de când a îmbrăcat pentru prima oară tricoul formaţiei CSM Suceava.

„A fost un joc foarte disputat şi mă bucur că am reuşit să câştigăm. Îi felicit pe băieţi, pentru că merită, şi mulţumim suporterilor noştri pentru susţinere. Mulţumesc de asemenea Primăriei şi Consiliului Local Suceava şi în mod special dlui primar Ion Lungu care ne-a sprijinit de fiecare dată.

Avem deocamdată medalia de argint a Diviziei Naţionale, dar avem şansa în finală să o facem mai strălucitoare” a declarat antrenorul echipei de rugbi CSM Suceava, Constantin Vlad.

„Este ultimul meu meci în faţa propriilor suporteri şi sunt foarte emoţionat. După 21 de ani de când am păşit pe acest stadion a venit şi momentul să agăţ ghetele în cui. Am avut colegi de echipă deosebiţi de-a lungul anilor şi sunt mândru că am jucat în compania lor. Este timpul să fac loc celor mai tineri, oricum cam stricam media de vârstă în ultima perioadă, dar rugbiul sucevean a arătat încă o dată că are resurse.

Vreau să rămân alături de familia rugbiului sucevean, voi filma, voi căra apă, voi face orice ca să rămân alături de dragostea mea, rugbiul” a afirmat decanul de vârstă al formaţiei CSM Suceava, Ştefăniţă Rusu.

În finala Diviziei Naţionale de rugbi, CSM Suceava va întâlni, la Bucureşti, formaţia CS Năvodari, care a câştigat cealaltă semifinal cu 38-24 în faţa echipei Ştiinţa Petroşani.

CSM Suceava: Octavian Scolobiuc, Câtea, Covaliu, Preutescu, Şt. Rusu, Adrian Varvaroi, Nichiforiuc, Strugariu, Dragoş Manole, Creţuleac, Andrei Manole, Custrin, Ştefan Ştefăroi, Sabin Creţu, Elisei. Au mai evoluat: Zup, Andrei Varvaroi, Bogdan Rusu, Ioan Florea.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI