Amendamentul lui Nechifor, votat de plenul Camerei Deputaţilor:

Unităţile şcolare, păsuite în perioada vacanţei de vară, spre a intra în legalitate privind siguranţa la incendiu

Amendamentul iniţiat de vicepreşedintele Comisiei de administraţie publică, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, prin care se prorogă cu 90 de zile termenul pentru intrarea în legalitate a construcţiilor din punct de vedere al siguranţei la incendiu, a fost votat, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor.

Legea prin care se modifică procedura de autorizare privind securitatea la incendiu a fost votată cu 269 de voturi „pentru” şi două abţineri.

Deputatul Cătălin Nechifor a precizat că amendamentul care a prorogat termenele de conformare a fost propus Comisiei de administraţie publică şi a fost acceptat în unanimitate de toţi parlamentarii, indiferent de partidul politic.

„Acum nu mai rămâne de sperat decât că, pe perioada vacanţei, care a fost şi unul din argumentele pe care le-am prezentat pentru susţinerea amendamentului, primarii şi directorii de şcoli să profite de timp şi să facă lucrările necesare în vederea autorizării. Spun asta pentru că nu cred că va mai exista o păsuire ulterioară, mai ales că Raed Arafat şi conducătorii IGSU au acceptat de data asta motivele pe care le-am invocat noi în susţinerea localităţilor care au şcoli în această situaţie” a explicat Nechifor.

El a arătat că prin această lege se mai dă o şansă de a se pune în legalitate instituţiile, în special şcolile, dar şi companiile care nu s-au autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu.

Astfel, termenul de la care se vor aplica amenzi pentru cei care nu respectă legislaţia se va prelungi cu trei luni, de la 30 iunie la 30 septembrie; pentru cei care pot demonstra că au demarat procedura de avizare la ISU, termenul se prelungeşte până la sfârşitul anului.

„Amenzile sunt foarte mari, de la 30.000 la 100.000 lei, şi ar fi de dorit că banii instituţiilor să fie folosiţi pentru dezvoltare mai degrabă decât pentru plata amenzilor şi să putem în acest fel asigura condiţii mai bune de siguranţă pentru copiii care urmează o formă de învăţământ şcolar” a menţionat Nechifor.

În judeţul Suceava sunt 1.133 de construcţii care aparţin unităţilor de învăţământ, dintre care 990 nu necesită autorizare, ele fiind construite şi autorizate până în 1998. Potrivit datelor Prefecturii Suceava, sub incidenţa noilor prevederi legale privind autorizarea pentru securitatea la incendii sunt 143 de clădiri, dintre care 39 au reuşit să obţină autorizaţia.

Dintre cele 104 clădiri neautorizate, la 23 mai sunt de executat lucrări ce implică alocare bugetară, iar 56 se află în situaţia în care procedura trebuie finalizată prin completarea documentaţiei necesare, neavând implicaţii bugetare.

Dintre cele 104 clădiri neautorizate, 36 sunt grădiniţe, 54 sunt clădiri ale unor şcoli şi 14 sunt clădiri ale unor licee. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI