O scrisoare deschisă, dar anonimă

Un ziar respectabil nu dă curs unor paradoxale „scrisori deschise”, dar anonime, de aceea am fost nevoit să cer permisiunea dlor director şi redactor-şef pentru a răspunde cică „unui grup de anti PSD-işti” în numele căruia nu semnează nimeni. Deşi astăzi dreptul la opinie este garantat prin lege, deşi „Crai nou” ar fi publicat, aşa cum o face de fiecare dată, un drept la replică asumat şi argumentat, iată că maneaua anonimelor continuă şi după aproape 3 decenii de democraţie…

Răspund acestei scrisori anonime fiindcă autorul ei îmi aduce injurii, lezându-mi demnitatea de cetăţean şi jurnalist. Deşi anonim, „grupul” îşi devoalează totuşi apartenenţa politică nu numai prin conţinut, ci şi prin ascunderea sub titulatura „un grup de anti PSD-işti”. A semnat aşa ca să ne inducă în eroare: aparţine PSD, dar nu aripii moderne şi de perspectivă care face social-democraţia românească să existe, ci mardeiaşilor mediatici care spurcă orice demers critic, orice nu coincide cu voinţa şi scopurile lor, pe principiul stalinist-bolşevic „cine nu e cu noi e împotriva noastră!”.

Nu voi face caz de limbajul indecent, de multele greşeli de ortografie şi exprimare, ci voi răspunde acuzaţiilor:

1. Independenţa şi imparţialitatea ca jurnalist este probată de numărul mare de articole publicate până acum şi adunate pe unul din primele bloguri politice, bine cotat de agenţiile internaţionale de profil, ePolitica – Idei în contracurent, în care „grupul” anonim ar fi putut citi in extenso ce a scris subsemnatul în presa naţională şi locală a ultimelor decenii; activitatea jurnalistică mi-a fost onorată de cele câteva „peniţe de aur” primite în vremea bună a presei româneşti.
  2. Am apreciat la PSD de-a lungul vremii pregătirea ţării pentru admiterea în NATO şi UE, precum şi o serie de personalităţi, dar nu veţi găsi un cult al jurnalistului Petru Tomegea pentru vreuna dintre ele, aşa cum nu veţi găsi nici la dreapta eşichierului politic. De aceea acuza pupinismului este injurioasă. Socot că demersul jurnalistic trebuie să rămână unul deontologic, în temeiul adevărului, reprezentativ pentru majoritatea cititorilor, iar critica trebuie să fie constructivă şi nu desfigurantă. Că adevărul supără nu e vina mea, iar „grupul” ar fi trebuit să contrazică demonstraţia, nu să-l înjure pe autor.
  3. Însă nu am putut şi nu pot accepta ca un partid românesc important ca PSD să slujească întâi interesele proprii ale câtorva membri, să aibă agende ascunse precum cultul personalităţii (Iliescu, Năstase, Dragnea…), monopolizarea puterii, politizarea, pesedizarea funcţiei publice, obstrucţionarea democraţiei şi a statului de drept, diminuarea rolului celei de-a treia Puteri, Justiţia, manipularea prin presă şi televiziuni de casă…
  4. PSD, Liviu Dragnea şi guvernul actual nu mi-au oferit niciun fel de bonus din propriul buzunar, iar pentru că cetăţenii au obţinut ceea ce li se cuvine din partea statului nu trebuie obligaţi să se prosterneze în faţa liderilor trecători, căci primele care sunt puse să apere demnitatea umană sunt instituţiile statului şi partidele. În măsura în care nu au făcut-o, au devenit subiecte în articolele mele.
  5. Mă onorează însă aşezarea în context cu Gabriel Liiceanu, chiar dacă i-am criticat amatorismul şi graba în interpretarea capodoperei mioritice, aşa cum am făcut-o şi în cazurile lui Emil Hurezeanu, Horea Roman Patapievici şi Stelian Tănase. Da, l-am apreciat pe filosoful Liiceanu pentru susţinerile din Parlamentul European, la fel cum am apreciat, fără să cer PSD permisiunea, amplele manifestaţii de protest împotriva OUG 13 #rezist. Că protestatarii aveau dreptate s-a văzut din atitudinea presei internaţionale şi a principalilor lideri politici, inclusiv Călin Popescu-Tăriceanu.
  6. Nu din vina mea PSD a devenit în percepţia publică „Ciuma roşie” şi „noaptea, ca hoţii”, ci din cauza comportamentului unor importanţi lideri care una au scris în programul de guvernare şi alta pun în lucru, care refuză să înţeleagă că astăzi partidele politice nu se pot comporta altfel decât în marile şi vechile democraţii occidentale. Acolo unde omul este apreciat în funcţie de merite, nu de loialitatea faţă de un partid şi un lider.
  7. Înţeleg că mă citiţi cu stăruinţă şi regularitate. Vă mulţumesc.
Print Friendly