Din cauza temperaturilor deosebit de scăzute

Pierderi de producţie de 20% în livezile de măr de pe valea râului Moldova

> Potrivit declaraţiilor pomicultorilor, bruma căzută a pricinuit stricăciuni în rândul a 30% – 70% din pomii de pe o suprafaţă totală de 129 ha > Din fericire, legumele nu au fost puse în pericol, cele atinse de frig revenindu-şi între timp, spune Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană

 Fenomenele meteorologice periculoase de la sfârşitul lunii aprilie şi începutul lunii mai au făcut mai puţine pagube faţă de cele la care s-ar fi aşteptat fermierii şi instituţiile din agricultura judeţului.

Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, susţine că efectele ninsorilor şi frigului s-au resimţit doar în livezile din zona Fălticeni. „După ce s-a topit zăpada şi s-a înseninat, au fost acele nopţi cu temperaturi care au coborât la minus 2 grade şi când a căzut şi brumă. Au fost afectate o parte din livezile de prun şi cele de măr. Dar, din discuţiile pe care le-am avut cu pomicultorii, am înţeles că de suferit a avut o singură floare, însă mărul face mai multe flori, respectiv două-trei, care pot fructifica. În aceste condiţii, producătorii agricoli îşi fac speranţe că vor avea ceva producţie” spune Haralampie Duţu, menţionând că, ulterior, s-a constatat că prunii au trecut cu bine peste episodul de vreme potrivnică.

Şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană precizează că, potrivit Asociaţiei pomicultorilor, în zilele respective au fost identificaţi ca având de suferit merii şi prunii de pe aproape 300 ha de livezi. Pe de altă parte, personal, Haralampie Duţu a luat legătura cu mai mulţi pomicultori individuali, din localităţi precum Dumbrava, Horodniceni, Fălticeni, Cornu Luncii, în special din cele de pe valea râului Moldova. Aceştia, deţinând între 5 ha şi 30 ha de livezi, au declarat că nu atât temperaturile sub limita de îngheţ, cât mai ales bruma căzută ar fi pricinuit stricăciuni în rândul a 30% până la 70% din pomii de pe o suprafaţă totală de 129 ha. Conform fermierilor în cauză, în livezile de măr, pierderea de producţie ar putea să fie, totuşi, cuprinsă între 20 şi 30% faţă de cea de a unui an normal.

Haralamapie Duţu precizează că, din fericire, legumele nu au fost puse în pericol, cele atinse de frig revenindu-şi între timp.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI