Tabăra naţională de fizică, astronomie şi astrofizică de la Voroneţ

 > Au participat peste 250 de elevi din 20 de judeţe

 Peste 250 de elevi din 20 de judeţe din ţară, printre care 12 olimpici internaţionali, medaliaţi cu aur, argint şi bronz la olimpiadele internaţionale de fizică, astronomie şi astrofizică, au participat la Tabăra naţională de fizică, astronomie şi astrofizică „Marin Dacian Bica”, desfăşurată la Voroneţ, în perioada 4-9 februarie. Alături de elevi au fost prezenţi zece profesori universitari şi 30 de profesori de fizică din judeţ şi din ţară. Societatea Ştiinţifică „Cygnus – centru UNESCO”, cu rol de organizator, a fost reprezentată de prof. Victor Şutac, preşedinte, iar de la Universitatea Suceava au fost prezenţi prorector Mihai Dimian, conf. univ. dr. Dan Milici şi lect. univ. dr. Cristian Pârghie, director al Observatorului Astronomic.

Tabăra a fost structurată pe două secţiuni, Fizică şi Astronomie şi astrofizică, care au inclus şi două competiţii din domeniile respective.

Elevii suceveni au obţinut zeci de premii şi menţiuni, câţiva obţinând titlul de „învingător absolut”: la fizică, David Corneliu Turtureanu, clasa a VIII-a, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, coordonat de prof. Fănica Rotaru; Paul Florin Rebenciuc, clasa a IX-a, acelaşi colegiu, coordonat de prof. Petru Crăciun şi Sorin Golda, elev care a obţinut acelaşi titlu şi la astrofizică; Eliza Dumistrăcel, de la CN „Petru Rareş”, prof. Anca Greculeac. La astrofizică, acest titlu a fost obţinut şi de elevii Sorin Marian, Şcoala Gimnazială Nr. 7 Suceava, prof. Petru Crăciun; Ioan Alexandru Babiuc, clasa a VII-a, de la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” din Solca, prof. coordonator Ilie Cosovanu; Dragoş Sîrghi, de la Colegiul „Ştefan cel Mare”/ Palatul Copiilor Suceava, prof. Petru Crăciun; Rareş Motoveleţ, Şcoala Gimnazială Nr. 1, prof. Petru Crăciun.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, Societatea Ştiinţifică „Cygnus” şi Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, în colaborare cu Palatul Copiilor Suceava, Liceul Tehnologic „Ioan Nistor” Vicovu de Sus, Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” Solca, Şcoala Gimnazială Valea Moldovei, Şcoala Gimnazială Bogdăneşti, Şcoala Gimnazială Rîşca, Şcoala Gimnazială Vadu Moldovei, Şcoala Gimnazială Oniceni, Şcoala Gimnazială Frasin şi Şcoala Gimnazială Nr. 3 Gura Humorului.

Precizăm că tabăra şi concursurile sunt înscrise în anul acesta şcolar în calendarul MEN. De asemenea, tabăra este cuprinsă în calendarul activităţilor Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

Scopul Taberei de astronomie este de a organiza cursuri de astronomie şi astrofizică atât pentru iniţiere, cât şi pentru performanţă, precum şi seri de observaţii astronomice cu ajutorul telescoapelor şi lunetelor, astfel încât să fie menţinute la acelaşi nivel rezultatele obţinute de elevii români la olimpiadele internaţionale de fizică, astronomie şi astrofizică. Tabăra se desfăşoară în preajma olimpiadei judeţene de fizică şi a olimpiadei judeţene de astronomie şi astrofizică şi este considerată binevenită pentru pregătirea elevilor prin rezolvări de probleme cu grad mare de dificultate, precum şi realizarea unor lucrări de laborator la disciplina fizică.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI