Bioenergy nu primeşte avans pentru stocurile de biomasă

> În şedinţa de ieri, consilierii opoziţiei s-au abţinut, ceea ce echivalează cu vot împotriva alocării celor 5 milioane de lei cerute de producătorul din Lunca Sucevei > Activitatea de a producere a energiei termice este periclitată din cauza finanţării insuficiente a Bioenergy, se arăta în expunerea de motive la proiectul de hotărâre

Proiectul de hotărâre privind aprobarea plăţii în avans a subvenţiei pentru acoperirea diferenţelor de preţ la energia termică livrată populaţie nu a trecut, ieri, de Consiliul Local Suceava.

Potrivit expunerii de motive la iniţiativa legislativă, „activitatea de a producere a energiei termice de către societatea comercială Bioenergy este periclitată din cauza finanţării insuficiente”. Avansul aferent lunilor octombrie, noiembrie şi decembrie, care trebuie achitat de la bugetul municipal, se ridică la un total de 5 milioane de lei, 11 dintre aleşi votând „pentru”, iar alţii 11 abţinându-se, ceea ce echivalează cu vot împotrivă. Aceştia din urmă fac parte din opoziţia PSD + ALDE, în intervenţiile din plen social-democraţii invocând, prin vocea alesului Vasile Mocanu, că Bioenergy ar fi trebuit să-şi fi făcut un plan de afaceri şi, eventual, să contracteze un credit.

Primarul Ion Lungu a arătat că, oricum, la această dată, banii nu există în vistieria locală, dar virarea ulterioară a celor trei tranşe solicită girul absolut obligatoriu al deliberativului municipal. Edilul-şef a pus în vedere că, mai degrabă sau mai târziu, banii respectivi tot va trebui să fie alocaţi, însă lipsa celor 5 milioane de lei afectează aprovizionarea ritmică cu combustibil.

La insinuarea consilierilor PSD, conform căreia prin practici de acest gen cei racordaţi la sistemul centralizat ar fi încurajaţi la neplată, Ion Lungu a remarcat că, în comparaţie cu „epoca” Termica, facturile către Thermonet sunt achitate oarecum la termen, 90% dintre consumatori onorându-şi contravaloarea serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură.

În prezent, în municipiul Suceava sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare aproximativ 19.000 de locuinţe, cu circa 50.000 de persoane.

În conformitate cu OG nr. 36 din 2006 sumele acordate de la bugetul de stat, precum şi sumele prevăzute în bugetele locale se pot acorda în avans, de ordonatorii principali de credite, producătorilor de energie termică pentru populaţie, în vederea constituirii stocurilor de combustibil pentru sezonul rece.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI