Dr. Cristian Irimie semnalează

Creşterea îngrijorătoare a numărului de paciente minore cu educaţie precară

Şeful Secţiei Obstretică Ginecologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, dr. Cristian Irimie, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că un fapt îngrijorător este creşterea numărului pacientelor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 ani, mai ales creşterea numărului de paciente minore şi cu educaţie „precară”, marea majoritate din comunitatea romă.

“Pe noi ne îngrijorează că există multe paciente cu vârsta sub 18 ani, am avut pacientă şi de 13 ani. Ele pun probleme pentru că presupun complicaţii nu atât obstetricale, cât sociale”.

De asemenea, a spus dr. Irimie, există numeroase femei care nu au fost urmărite clinic şi biologic pe perioada dezvoltării sarcinii, la nivel naţional fiind 40000 de femei care n-au trecut niciodată pe la vreun medic, pentru o consultaţie, atunci când au fost gravide. Majoritatea acestor femei sunt din mediul rural, spune dr. Irimie, care a precizat că această situaţie poate fi explicată prin faptul că există localităţi care nu au medic de familie sau prin distanţa mare între cabinetul medical şi domiciliul femeii.

Totodată, în mediul rural nu mai există aşa numita moaşă comunală, nici asistenta de ocrotire şi nici asistentul de igienă a semnalat dr. Cristian Irimie.

Soluţie: program naţional de monitorizare calificată a femeilor gravide, lăuzelor şi nou născuţilor din mediul rural

Ca soluţie pentru remedierea acestui aspect ar fi crearea unui program naţional, bugetat de la Ministerul Sănătăţii, pentru încadrarea în zonele deficitare a unor moaşe, asistente de ocrotire şi a unui asistent de igienă, care, împreună cu asistentul comunitar din zonă şi cu mediatorii romi, să acopere tot ce înseamnă urmărirea femeii gravide şi a copilului cu vârste de 0-3 ani. În felul acesta, spune dr. Cristian Irimie, Direcţia de Sănătate Publică ar putea avea date concrete şi ar putea comunica repede şi direct despre cum sunt urmărite gravidele, cum se fac vaccinările, şi ar cunoaşte şi condiţiile igienico-sanitare din localităţi.

„Acest program trebuie bugetat de la nivel central, fiindcă niciun medic de familie nu-şi poate permite să plătească, din bugetul cabinetului medical individual, încă trei cadre; de abia plătesc o asistentă medicală. Eu am să susţin ideea aceasta, iar după alegeri am să încerc să găsesc un grup de parlamentari care să susţină programul. Dacă lăsăm la nivel de hotărâre de guvern, cum sunt alte programe neaprobate, se schimbă guvernul, vine alt ministru care spune «ce-i cu prostia asta?» şi nu mai finanţează. Avem nevoie de un proiect de lege serios, care să ţină cont de faptul că în România avem o mortalitate infantilă, avem mortalitate maternă şi nu mai există aproape niciun fel de urmărire a lăuzei şi copilului nou născut, nu există nici un fel de urmărire a condiţiilor igienico-sanitare din diferite localităţi din mediul rural”.

“Ţin să semnalez colaborarea deficitară cu medicii de familie în realizarea programului de depistare a cancerului de col uterin”

O altă problemă semnalată de dr. Cristian Irimie se referă la colaborarea cu medicii de familie în ce priveşte desfăşurarea programului de screening pentru cancerul de col uterin, astfel că apar în spital multe paciente cu neoplazii genitale în stadii avansate.

“Există un număr mare de paciente gravide care nu au fost dispensarizate la nivelul medicului de familie sau îndrumate spre ambulatoriul de specialitate, la cabinetele medicilor specialişti. În ultimul timp, se internează frecvent femei cu cancer de col uterin, cancer de ovare în stadii foarte avansate, cu prognostic foarte prost. Ţin să semnalez colaborarea deficitară cu medicii de familie în realizarea programului de depistare a cancerului de col uterin prin programul naţional, care se desfăşoară cu dificultate, cel puţin la noi în judeţ. Medicii de familie sunt primii care iau contact cu pacienţii, întocmesc prima fişă, dar ei refuză să participe la acest program. Ţin să le reamintesc că în ordinul de aprobare a acestui program, scrie că sunt obligaţi să participe la program. Doar că prin atitudinea lor refuză, aceasta având ca rezultat apariţia cancerului de col uterin, poate nu acum, azi sau mâine, ci în timp”, a făcut cunoscut dr. Cristian Irimie.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI