Premierul Poloniei a spus că a găsit la Soloneţul Nou „o bucată din Polonia”

> Premierul român i-a transmis că aceasta dovedeşte că prietenia româno-polonă este trainică şi nu de conjunctură

Premierul Poloniei, Beata Szydlo, a declarat sâmbătă, la Soloneţul Nou, la întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii poloneze din această zonă, că este o bucurie pentru ea să se afle în această localitate pentru a doua oară şi că a găsit aici o bucată a Poloniei.

Ea i­-a mulţumit premierului român Dacian Cioloş pentru că a invitat­-o în România la Soloneţul Nou.

„Când am vorbit cu prim-ministrul român despre venirea mea în România am menţionat că am fost o dată în Bucovina, am călătorit în acest teritoriu, iar domnul prim-ministru a propus să discutăm despre aceste chestiuni serioase ale Europei şi alte chestiuni legate de colaborarea noastră chiar aici. Astfel am putut să mă întâlnesc şi cu dumneavoastră şi aş dori să-­i mulţumesc pentru acest prilej” a spus premierul polonez.

 „Este un moment deosebit pentru mine pentru că aici am găsit o bucată a Poloniei şi aş dori să mulţumesc pentru îngrijirea acestei bucăţi a Poloniei, pentru faptul că aici copiii pot să înveţe limba polonă, pot să înveţe tradiţiile şi cultura poloneză. Datorită acestui fapt, românii şi polonezii pot să formeze o familie unită şi fericită” a spus premierul Beata Szydlo.

Premierul Poloniei a arătat că a fost clar că atunci când va fi în România va veni şi la compatrioţii ei, cei care lucrează aici de secole, dar au inima în Polonia, pentru că vorbesc limba polonă şi cultivă tradiţiile şi obiceiurile poloneze. „Pentru mine este un lucru aparte că acest spirit polonez este deosebit. (…). Admir tot ceea ce am găsit aici, Casa poloneză şi gospodăriile dumneavoastră şi biserica în care vă puteţi ruga. Sunt locurile în care se simt inimile dumneavoastră şi dragostea dumneavoastră”.

Ea i-­a asigurat pe reprezentanţii comunităţii poloneze, în numele guvernului polon, că va fi continuată politica de sprijinire a diasporei poloneze oriunde peste hotarele Poloniei.

„Vă vom sprijini şi pe dumneavoastră (…). De la dumneavoastră am învăţat dragostea pentru patrie, pentru istorie, pentru că acest lucru leagă, uneşte, este valoarea cea mai înaltă a fiecărei naţiuni, a fiecărui stat, iar aici, în România, aveţi casa. Cât priveşte aceste legături permanente, sunt foarte importante şi prin acestea se simte spiritul polonez” a spus Beata Szydlo, menţionând că este importantă continuarea cultivării limbii indiferent de locul în care trăiesc: „Să continuaţi să cultivaţi spiritul polonez, astfel ca generaţiile care vor veni să simtă legătura cu patria strămoşilor şi legătura cu patria dumneavoastră de astăzi”.

Ea a arătat că a avut mai multe discuţii cu premierul român, dar a subliniat că s-a pronunţat ideea ca România şi Polonia trebuie să colaboreze strâns, pentru că le leagă foarte multe lucruri. „Eu cred că este un început al drumului şi relaţiile noastre vor deveni din ce în ce mai strânse” a conchis Beata Szydlo.

La rândul său, premierul României, Dacian Cioloş, a declarat că relaţiile româno-poloneze sunt la cel mai înalt nivel din ultimii ani, iar prietenia dintre cele două ţări e trainică, nu de conjunctură. El a spus în faţa reprezentanţilor minorităţii poloneze că este un moment special trăit împreună, aici, şi le-a mulţumit acestora pentru că, prin prezenţa lor, au făcut posibil acest moment.

Cioloş a explicat că invitaţia în Bucovina a premierului Poloniei, Beata Szydlo, a venit natural după ce a aflat că în tinereţe ea mai vizitase aceste locuri, astfel că a fost o bună ocazie să le revadă.

„A fost normală invitaţia aici şi pentru că prezenţa dumneavoastră aici de două secole, generaţie de generaţie, face ca locul în care ne putem regăsi fiecare, şi doamna prim-ministru a Poloniei, şi eu, ca prim-ministru al României, să fie acesta, în care ne simţim ca acasă; este, cred, locul cel mai potrivit pe care îl puteam găsi în România. Prezenţa dumneavoastră aici şi traiul nostru comun de câteva secole face că, în momentul de faţă, putem găsi căi de comunicare pe care greu le putem găsi cu alte ţări cu care putem avea interese comune. Este un privilegiu şi pentru mine să putem trăi cooperarea dintre România şi Polonia în modul cel mai viu cu putinţă” a spus premierul român.

El a arătat că reprezentanţii minorităţii poloneze sunt cetăţeni fideli ai României, însă în acelaşi timp ştiu să trăiască, în mod plenar, tradiţia, cultura, valorile pe care le-au primit de la strămoşii lor.

„Cred că este modul cel mai direct şi mai practic de a arăta ce înseamnă Europa şi ce înseamnă acest spaţiu comun de trai şi de convieţuire pe care îl construim împreună şi pe care încercăm să-l facem şi mai bun pentru anii care vin şi împreună cu doamna prim-ministru” a spus Cioloş.

Premierul a subliniat că relaţiile româno-polone sunt la cel mai înalt nivel din ultimii ani.

„Relaţiile dintre ţările noastre sunt la unul dintre cele mai înalte niveluri din ultimii ani. Vreau să vă asigur că lucrăm foarte bine împreună, avem foarte multe puncte de vedere comune pe subiectele pe care le dorim rezolvate în anii următori” a precizat premierul român.

Cioloş a asigurat­o pe Beata Szydlo că va avea întotdeauna în România un prieten.

„Cred că astăzi, aici, va înţelege mai bine că această prietenie este una trainică şi nu una de conjunctură” a mai spus premierul.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI