Cioloş a discutat cu Flutur despre organizarea unui lanţ de producţie şi procesare de carne de oaie care să fie apoi exportată

> Dar şi despre exportul de produse lactate din bazinul Dornelor

Premierul Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă, la Soloneţu Nou, că a discutat cu preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, despre realizarea unui lanţ de producţie şi de procesare de carne de oaie care să fie apoi exportată, subliniind interesul existent în ţări din Asia pentru astfel de produse.

El a arătat că există un potenţial important în ceea ce priveşte exportul de carne de oaie în Kuweit şi Qatar, dar că de aceea a fost şi în vizită în Vietnam sau în Mongolia.

„Înţeleg că urmează un membru al Guvernului din Coreea de Sud să vină în vizită aici, pentru că sunt interesaţi.

Uniunea Europeană are acorduri comerciale sau negociază acorduri comerciale de liber schimb cu multe din aceste ţări asiatice care au un potenţial important de creştere economică, deci şi de consum. România are anumite relaţii tradiţionale care facilitează acum contactele comerciale”, a spus Cioloş.

El a arătat că în sectorul agroalimentar există cerere.

ciolos 3„După cum ştiţi, deja de câţiva ani de zile România este exportator net de cereale. Există cerere şi de carne de vită, de carne de oaie. Am discutat şi cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean aici, împreună cu Ministerul Agriculturii încercăm să organizăm un lanţ al producţiei şi procesării de carne de oaie care apoi să fie exportată.

Există cerere, cum v-am spus, în ţări din zona Golfului, chiar şi în Europa de Sud cred că va exista potenţial de export. I-am spus domnului preşedinte că va avea tot sprijinul din partea Ministerului Agriculturii, a Guvernului, dar e foarte important ca aici producătorii şi procesatorii, cei din sectorul abatorizării să fie foarte bine organizaţi, pentru că problema nu e să începi să exporţi, problema e să asiguri continuitatea şi să dovedeşti seriozitate din acest punct de vedere”, a spus premierul.

El a atras atenţia că pieţele se pot câştiga uşor, dar se pot pierde la fel de uşor dacă nu există seriozitate. „Însă cred că există, în momentul de faţă, premisele pentru ca în sectorul cărnii de oaie să putem să dezvoltăm această filieră şi am sugerat să ne gândim şi la sectorul lactatelor, unde zona aceasta a Dornelor, Bucovina, are un potenţial important, nu numai de producţie, dar şi de consum, pentru că, după cum vedeţi, există o cerere pentru turism rural foarte importantă şi asta înseamnă şi un consum local. Şi asta poate să ajute o zonă cum este Bucovina, zona Dornelor, să îşi creeze un brand care să fie valorificat apoi şi la export”, a spus Cioloş.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI