Nicio zi fără ţigări de contrabandă

> Pe parcursul a 24 de ore, aproape toate structurile de ordine s-au confruntat cu această situaţie > Doi traficanţi de ţigări au ajuns în spatele gratiilor

În judeţul Suceava, în ultimii ani aproape nicio zi nu trece fără ca oamenii legii să se confrunte cu diferite forme de trafic cu ţigări de contrabandă. În ultimele 24 de ore, aproape toate structurile de ordine publică s-au întâlnit cu cel puţin un caz de contrabandă cu produse din tutun. Astfel, în urma unui filtru organizat de poliţişti pe parcursul zilei de miercuri în municipiul Vatra Dornei, a fost identificat un vehicul care prezenta modificări ale caroseriei, acesta fiind utilizat pentru transportului de ţigarete de contrabandă. Atât şoferul, cât şi pasagerul au fost reţinuţi de poliţişti şi încarceraţi în arestul IPJ Suceava pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, în vehicul fiind depistate ţigări de provenienţă extracomunitară în valoare de aproape 65.000 lei. Povestea a început în jurul orei 16, când un echipaj dornean a tras pe dreapta, pe strada Argestru din localitate, un microbuz înmatriculat în străinătate, condus de un tânăr de 24 de ani. În microbuz se mai afla o persoană de sex masculin, de 28 de ani, ambii fiind din judeţul Mehedinţi. În urma verificării autovehiculului, poliţiştii au identificat în portbagaj şi într-un compartiment confecţionat artizanal peste 6.400 de pachete cu ţigări netimbrate, pentru care nu existau documente legale de provenienţă. Produsele din tutun şi maşina au fost indisponibilizate la sediul poliţiei. Cei doi tineri din Mehedinţi au făcut un „popas” din drumul lor, pentru 24 de ore, în arestul IPJ Suceava, urmând să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Ţigarete descoperite şi în vamă

Tot miercuri, odată cu venirea întunericului, şi autorităţile vamale din Siret au oprit din drumul către piaţa neagră un transport de ţigarete de contrabandă. Pe sensul de intrare în ţara noastră, se prezentase un bărbat în vârstă de 31 de ani, cu dublă cetăţenie, româno-ucraineană, care conducea un microbuz marca Mercedes Sprinter, înmatriculat în Bulgaria. Poliţiştii de frontieră suceveni, împreună cu lucrătorii vamali, au efectuat un control amănunţit asupra autovehiculului şi au descoperit ascunse în banchetele microbuzului 750 de pachete cu ţigări, marca Ashima, de provenienţă ucraineană. Tutunul a rămas în posesia organelor vamale, dar bărbatul a primit, în schimbul ţigărilor, o amendă în valoare de 5.000 lei.

Contrabandă „în familie”

Jandarmii au dat şi ei peste produse din tutun de provenienţă extracomunitară, pe parcursul aceleiaşi zile. Un echipaj al IJJ Suceava a observat în zona staţiei de autobuze de la Orizont, din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, două persoane care aveau asupra lor un bagaj voluminos şi care, la vederea oamenilor legii, s-au îndreptat în grabă spre intrarea unui bloc din apropiere. Pentru că au fost trădate de comportament, cele două persoane au fost urmărite şi oprite de jandarmi, „care au procedat la controlul bagajului, constatând că persoanele în cauză transportau 180 pachete de ţigarete, 100 dintre acestea fără timbre fiscale, iar celelalte având timbre fiscale emise de autorităţile din Ucraina” potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de Biroul de presă din cadrul IJJ Suceava.

În urma legitimării, oamenii legii au constatat că e vorba despre o activitate de contrabandă derulată în familie, traficanţii de ţigări fiind mamă şi fiu, ea în vârstă de 41 de ani iar el, adolescentul, de 17 ani, cu domiciliul în municipiul Suceava. Fiind întrebate cu privire la bunurile găsite asupra lor, cele două persoane au crezut că scapă afirmând că ar fi achiziţionat ţigările de la un cetăţean ucrainean, pentru consum propriu. Nu prea au fost crezute, astfel că au fost predate poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – IPJ Suceava pentru continuarea cercetărilor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI