Localnic din Moara amendat cu 2500 lei pentru că a incendiat o mirişte şi a lăsat locul nesupravegheat

> Sancţionarea celor care dau foc, cu inconştienţă, la vegetaţia uscată, este dificilă, pentru că cei vinovaţi nu recunosc sau dau vina pe „vreo ţigară aruncată”

incendii miriste1 2 ha de mirişte au ars luni după-amiază, în localitatea Moara, fără ca proprietarul să deţină, conform legii, permisul pentru lucru cu foc şi, mai ales, fără să arunce un ochi în locul cu pricina, după ce a declanşat incendiul.

Focul a pus în pericol un lan de secară din vecinătate, dar, din fericire, pompierii Detaşamentului Suceava au intervenit, l-au izolat şi l-au lichidat. În plus, un inspector de prevenire din cadrul ISU i-a aplicat proprietarului o amendă de 2.500 de lei.

Dau foc şi pleacă la o bere…

Incendierea miriştilor ori a altor terenuri pe care sucevenii le curăţă prin incendiere dă în fiecare an de lucru pompierilor, dar, mult mai important, ajunge să producă, prin propagare, pagube importante vecinilor, în fondul forestier.

Sute de hectare de culturi şi de pădure, locuinţe sau anexe gospodăreşti au fost distruse în ultimii ani din cauza nerespectării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor şi a neglijenţei de care unii proprietari de pământ dau dovadă. Oamenii pun focul, nu limitează suprafaţa incendiată cu şanţuri, nu iau cu ei lopeţi şi stingătoare în cazul unor propagări nedorite, ba mai mult, după câteva minute după ce au incendiat în marginea tarlalei, pleacă poate la o bere, la alte treburi, lăsând flăcările să-şi facă treaba, nesupravegheate. Este imposibil de estimat suma pagubelor pe care le-ar fi putut produce astfel de întâmplări dacă persoane cu simţ civic n-ar fi sunat la 112 să anunţe incendiile şi, astfel, acestea să fie localizate înainte de a se întinde cine ştie unde.

„Prinde orbul, scoate-i ochii !”

Posibilitatea ca proprietari de terenuri agricole care procedează neglijent şi ilegal la curăţarea miriştilor prin arderea lor să fie amendaţi este destul de rară. Potrivit pompierilor, situaţia în acest caz este ca în proverbul „Prinde orbul, scoate-i ochii!”. „Pentru a putea aplica sancţiunile, persoana în cauză trebuie prinsă asupra faptului sau trebuie să recunoască faptul că a dat foc. Cei mai mulţi dintre cei vizaţi, însă, fug de răspundere, nu recunosc că ei au pus focul, dau vina pe alţii, pe ţigări aprinse aruncate neglijent sau alte tertipuri. Dar, ca în cazul de la Moara, când persoana răspunzătoare este identificată, inspectorii noştri de prevenire nu ezită să aplice legea şi să aplice sancţiuni” a declarat plt. adj. Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.

De la 1000 la 2500 lei amendă pentru inconştienţi

Reprezentanţii ISU Suceava au subliniat, de câte ori a fost cazul, că un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autorităţile administraţiei publice locale, care ar trebui să bage în capetele membrilor comunităţii că trebuie să respecte legea, să-şi ia măsurile de prevenire specifice atunci când procedează la arderea vegetaţiei uscate.

„Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea masurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007” a completat reprezentantul ISU Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI