Triplă lansare de carte la Fălticeni

Primăria Municipiului Fălticeni, în colaborare cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, a organizat în după-amiaza zilei de sâmbătă, 16 iulie, în cadrul evenimentului „Sub semnul Lovineştilor”, o triplă lansare de carte: „Însemnări la apusul soarelui”  – dr. Roxana Cristian,  „Strigături şi chiuituri fălticenene” – prof. Vasile Gh. Popa şi „Emigranţii”  – dr. Vasile V. Popa.  Cele trei volume au fost prezentate de prof. Eleonora Bulboacă, prof. Mihaela Grădinaru, prof. Nicolae Cârlan, prof. Ioan Ţicalo şi pr. Gheorghe Brădăţanu.

Legătura dintre cei trei autori şi cărţile lor

Aşa cum s-a precizat încă de la începutul evenimentului, cele trei cărţi surprind prin generozitatea cu care cei trei autori încearcă acum, la început de nou mileniu, în plină criză a umanităţii, să recupereze şi să salveze tradiţia noastră creştină, să ne-o predea nouă, celor care vom citi cărţile. Prin acest crez pe care îl afirmă cei trei autori, ei se întâlnesc în plan simbolic cu gândirera lui Vasile Lovinescu. Misiunea pe care şi-o asumă cei trei autori este încercarea de trezire a cititorului modern pentru intrarea în starea de veghe înţeleasă drept trezire a omenirii, în aceste vremuri tulburi, pentru că şi-a ucis taina care i-a fost dăruită la momentul creaţiei.

În prezentarea făcută celor trei cărţi, prof. Eleonora Bulboacă a plecat de la convingerea că, deşi surprinzător, între cei trei autori există nişte fire nevăzute, puternic legate, dincolo de relaţiile biografice, cu profesorul Vasile G. Popa şi fiul său, medicul Vasile V. Popa, dincolo de legăturile de formaţie spirituală, cu Vasile Lovinescu, iniţiatul, a cărui memorie este evocată la Fălticeni, şi doamna Roxana Cristian, una dintre discipolele învăţatului. Pe aceeaşi filieră se observă o legătură cu Vasile V. Popa, care l-a cunoscut personal pe Vasile Lovinescu, fiind din aceeaşi familie spirituală.

„Strigături şi chiuituri fălticenene”

Culegerea „Strigături şi chiuituri fălticenene” este o lucrare pregătită pentru tipar în 1969. Cartea este însoţită de câteva note semnate chiar de prof. Vasile V. Popa, în care acesta ne mărturiseşte că lucrarea cuprinde rodul a 20 de ani de acţiuni de culegere ştiinţifică, profesionistă a folclorului din zona geografică din jurul Fălticeniului. Cartea este însoţită de o hartă realizată de mână de autor, o hartă care demonstrează că aria de pe care au fost culese strigăturile este de 30 km în jurul urbei de pe Şomuz, în volum regăsindu-se 40 de localităţi ale fostului raion Fălticeni, la care se adaugă câteva din afara raionului.

„Lucrarea este rodul muncii profesorului Vasile V. Popa şi a elevilor săi de la Liceul «Nicu Gane» şi de la Şcoala de fete Nr. 2. Profesorul şi-a demonstrat spirtul ştiinţific, rigoarea şi disciplina metodică în felul în care a aşezat cele 13 capitole, strigăturile după tematică şi glosarul în care a explicat termenii cu sens excesiv regional, pentru a nu exista niciun dubiu în transpunerea şi înţelegerea sensurilor. Vasile V. Popa a precizat cu rigoare care au fost sursele. Printre culegători întâlnim numele prezbiterei de la Târzia-Brusturi, soacra autorului; cu încântare găsim o sumedie de strigătruri de valoare culese de viitorul poet Nicolae Labiş, pe atunci elev la Colegiul «Nicu Gane» din Fălticeni, culese din zona Baia.

Strigăturile şi chiuiturile pe care le conţine cartea sancţionează defecte umane cum ar fi lenea, urâţenia morală, minciuna, lipsa bunului gust etc. O listă întreagă de defecte pe care ar trebui să le sancţioneze şi acum comunitatea… Găsim valorificate virtuţi, de la milostenie la  hărnicie, de la iubirea sub semnul cununiei sacre la petrecerea orânduită şi îngăduită de Dumnezeu, ca mod de trăire sub acoperământul ceresc” a spus prof. Eleonora Bulboacă.

„Emigranţii”

Cartea „Emigranţii” vine în continuarea altora având o bogată conotaţie memorialistică ca o surpriză. În paginile ei, Vasile V. Popa îşi afirmă cu tărie responsabilitatea de cetăţean şi spune lucrurilor pe nume. Cartea se oferă lecturii pe trei linii de forţă. Un prim nivel, cu care se deschide, este acela care îl relevă pe autor drept un pasionat de istorie, un autodidact care parcurge un lung drum al istoriei migraţiei de la jumătatea celui de-al doilea mileniu; vorbeşte apoi despre episoade dramatice din istoria altor neamuri, pentru ca mai apoi să ne vorbească despre emigrare în istoria românilor.

„Cartea oferă date identificabile, precizând şi sursa, autorul fiind un trăitor al consecinţelor istoriei; vorbeşte despre emigrarea românilor în Statele Unite din perioada 1853 – 1910, vorbeşte apoi de marera bejenie de după 1989 în pagini de mare dramatism, cu tuşe satirice, cu adevăruri crunte, de mare îndrăzneală, cu trimiteri la lumea apolitică pe care noi, cei de faţă, o cunoaştem după schimbarea regimului politic de după 1989. Autorul construieşte în partea a doua a cărţii un fel de roman sentimental, personajele Andrei şi Maria trăiesc un fel de experienţă a cuplului care ar fi trebuit să fie după modelul adamic, dar cuplul trăieşte în lumea determinărilor şi condiţionărilor pe care le cunoaştem. Pe parcursul poveştii celor doi, descoperim în naratorul Vasile V. Popa un pasionat de artă, un receptor al fenomenului artistic pe o arie foarte întinsă geografic, care vorbeşte cititorului despre muzeele mari, locuri memorabile, de la cetăţile Greciei la muzeele londoneze, creează paranteze şi interpretări de la scena genezei de pe Capela Sisitină a lui Michelangelo la pictura impresionistă a francezilor, ajungând şi în spaţiul românesc, unde se opreşte la Muzeul Zambaccian care nu a  fost primit în dar de statul român” a spus Eleonora Bulboacă.

„Însemnări la apusul soarelui”

Roxana Cristian s-a format la Cenaclul „Hyperion” din Bucureşti, înfiinţat de gânditorul tradiţional Vasile Lovinescu alături de regretatul Florin Mihăiescu şi de Dan Stanca. Rodul acestei trăiri se constituie într-o „lucrare reculegere”, în care viaţa fiecărui om este „o viaţă a seminţelor, o viaţă a florilor şi apoi o viaţă a roadelor”.

„Însemnări la apusul soarelui”  este o carte publicată de dr. Roxana Cristian la capătul unei experienţe de cunoaştere pe care noi nu o putem bănui în întreaga ei dimensiune. Ni se oferă o culegere de studii hermeneutice publicate de-a lungul a peste două decenii. O mare parte din aceste studii au fost publicate în revistele de specialitate de tip mistic sau strict în reviste care publică studii cu conţinut creştin-ortodox. Dincolo de aceste studii publicate în alt timp şi alt loc sunt şi câteva pe care autoarea le-a prezentat şi la Fălticeni.

„Cartea cuprinde o listă de lecţii despre virtuţi, iertare, smerenie, recunoştinţă, milostenie, nădejde şi, mai presus de toate, iubire. Apoi conţine o sumă de lecţii despre libertate şi despre fapta creştinească, cu învăţături despre cum să privim o icoană, despre cum să ne situăm în spaţiul sacru al bisericii, faţă de obiectele sacre, lecţii despre sfinţii părinţi, despre marile sărbători. Este o carte despre semne şi sensuri închise în cuvântul divin care nu se dezvăluie decât după o pregătire prealabilă” a mai spus prof. Eleonora Bulboacă.

Capitolul închiat poetului Mihai Emienscu, capitol care ocupă cea mai mare parte din volum, prezintă şi un studiu prezentat de Roxana Cristian la Fălticeni, la o ediţie anterioară a manifestărilor dedicate lui Vasile Lovinescu.

În încheiere, participanţii la eveniment au fost  încântaţi de un microrecital la flaut şi pian susţinut de prof. univ. Nicolae Maxim alături de pianistul Laur Hreniuc.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI