31 mai, Ziua rezervistului militar din Forţele Armate ale României şi a ANCMRR

> În temeiul art. 108 din Constituţia României, prin HG nr. 467 din 12.05.2010, s-a instituit Ziua rezervistului militar care se sărbătoreşte în fiecare an la data de 31 mai

Ziua rezervistului militar este o sărbătoare scumpă tuturor celor care astăzi sunt cadre militare în rezervă şi în retragere, care au slujit cu credinţă Patria sub drapel 30-40 de ani şi care au jurat să-şi îndeplinească îndatoririle chiar cu preţul vieţii.

Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Al.I. Cuza”, împreună cu asociaţiile naţionale ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere din MApN, MAI şi SRI, celebrează anul acesta, sub deviza „Patrie – Onoare – Demnitate”, 26 de ani de la reluarea activităţii.

Demersul întreprins la 31 mai 1990, dată oficializată prin Statut drept ziua ANCMRR, a reprezentat reconstituirea unei tradiţii ostăşeşti de peste 140 de ani de la înfiinţarea primelor organizaţii ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere, a 91 de ani de istorie în asociere a acestora, precum şi a cadrului organizatoric legal de exprimare a unităţii şi solidarităţii rezerviştilor, după 68 de ani de interdicţie dictată de regimul totalitar.

La 21 septembrie 1948, Consiliul de Miniştri (la propunerea MApN, prin Emil Bodnăraş), prin Decizia nr. 1342, a desfiinţat organizaţiile CMRR şi ale foştilor combatanţi.

În temeiul prevederilor Decretului Lege nr. 452/ 27.02.1924 şi ale Decretului Lege nr. 772/19.04.1924, Judecătoria Sectorului l Bucureşti, prin Sentinţa nr. 20171 din 20.09.1990, hotărăşte admiterea cererii de înscriere ca persoană juridică a Ligii Naţionale a Ofiţerilor în Rezervă şi în Retragere (LORR).

La 31 mai 1991 a avut loc la Bucureşti, la cercul Militar Naţional, prima Conferinţă Naţională a Ligii Naţionale a Ofiţerilor în Rezervă şi în Retragere din România (LORR), care a hotărât să se transforme în UNCMRR „Al.I. Cuza”, prin cooptarea maiştrilor militari şi a subofiţerilor în rezervă şi în retragere.

Începutul ANCMRR poate fi plasat în perioada marilor reforme, inclusiv militare, a înfăptuirii Unirii Principatelor Române de la 1859 – Al.I. Cuza. Prin Legea organizării puterii armate din 15 decembrie 1864, se stabileşte rolul ofiţerilor care trec în disponibilitate. Dar prima organizaţie consemnată oficial a fost Societatea Veteranilor Independenţi, înfiinţată la Bucureşti în anul 1885, având ca scop cimentarea şi întreţinerea bunelor relaţii între românii ce au luat parte la lupta pentru independenţa ţării. Societatea îşi propunea să acorde ajutoare băneşti, medicamente, mijloace pentru a se hrăni membrilor nevoiaşi, de asemenea ajutoare băneşti copiilor orfani şi văduvelor cadrelor militare.

Războiul pentru cucerirea independenţei de stat din 1877-1878 a constituit un serios examen pentru sistemul militar românesc. Graţie legislaţiei militare bine puse la punct, Armata Română a trecut pe picior de război în numai 19 zile (6-25 aprilie 1877). Mobilizarea armatei a scos în prim-plan contribuţia cadrelor militare în rezervă şi în retragere.

În perioada 1885-1923 au funcţionat pe teritoriul României 47 de organizaţii teritoriale independente ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere, în Iaşi, Focşani, Craiova, Sibiu, Galaţi, Roman, la Putna („Societatea veteranilor lui Ţepeş Vodă –1919”); iar în anul 1890, la Bucureşti, se înfiinţează „Clubul Ofiţerilor de Rezervă”. Apoi, în baza prevederilor Constituţiei din anul 1923, s-a constituit, în anul 1925, „Societatea Ofiţerilor în Rezervă şi în Retragere Proveniţi din Activitate” (SORPA) care desfăşura o activitate dinamică, membrii săi fiind consultaţi şi folosiţi în probleme de istorie şi doctrină militară, medicină militară, administraţie publică locală, construcţii ale căilor de comunicaţii etc. Mareşalii Al. Averescu şi Constantin Prezan au consimţit să fie membri de onoare ai acestei asociaţii. Statutul SORPA prevedea dezvoltarea simţământului de solidaritate şi de camaraderie, apărarea onoarei şi demnităţii ofiţerilor în rezervă şi în retragere, apărarea situaţiei în societate şi recomandarea celor mai capabile elemente să îndeplinească funcţii în stat şi să poată accede în parlamentul ţării.

Pentru subofiţerii în rezervă şi în retragere, prima organizaţie s-a constituit la l noiembrie 1925 sub denumirea de „Cercul Militar al Subofiţerilor”. După cucerirea Independenţei de Stat, în anul 1878, participarea României la Primul Război Mondial a fost determinată de necesitatea realizării Întregirii Naţionale, iar cel de-al Doilea Război Mondial, precedat de rapturile teritoriale din anul 1940, a însemnat imense sacrificii pentru ţară şi, implicit, pentru cadrele militare în rezervă şi în retragere, chemate să-şi dea contribuţia de sânge într-un război care numai parţial a servit intereselor naţionale ale României.

Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ANCMRR) „Al.I. Cuza” este persoană juridică română de drept privat, de utilitate publică, fără scop patrimonial, independentă, democratică, apolitică şi nonprofit, a cadrelor militare în rezervă şi în retragere din MApN, având deviza „Patrie – Onoare – Demnitate”. ANCMRR are însemn heraldic specific şi funcţionează sub înaltul patronaj al preşedintelui României, în calitatea sa de comandant al Forţelor Armate, şi sub patronajul MApN, ministrul fiind preşedinte de onoare – tradiţie preluată de la înaintaşi (SORPA), conform Decretului Regal nr. 452/1924.

ANCMRR „Al.I. Cuza” reprezintă şi apără drepturile şi interesele cadrelor militare în rezervă şi în retragere, ale familiilor acestora în relaţiile cu MApN, cu autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, precum şi cu organizaţiile similare din ţară şi străinătate; în spiritul devizei asumate, realizează cerinţele cultivării patriotismului, înfăptuirea aspiraţiilor membrilor săi în domeniul militar şi de protecţie socială.

Scopul şi menirea asociaţiei sunt menţinerea vie şi permanenţa legăturii dintre rezervişti, societatea civilă şi cadrele active ale armatei. Ea participă la elaborarea de studii şi concepte pe teme de doctrină şi artă militară, respectă cu sfinţenie valorile fundamentale ale democraţiei, ale interesului şi ale simbolurilor naţionale ale României. ANCMRR contribuie la cultivarea trecutului naţional şi militar al poporului român, la comemorarea evenimentelor şi a personalităţilor istorice ale României şi a armatei sale. Se implică în acţiuni de conservare a locurilor de cinstire a eroilor patriei şi participă la educarea tineretului în spiritul dragostei faţă de patrie, de trecutul glorios al poporului român şi de tradiţiile armatei sale.

ANCMRR „Al.I. Cuza” deţine o bogată şi valoroasă cotă din istoria Armatei Române şi are un corp de intelectuali de elită şi de camarazi cu calităţi profesionale şi morale deosebite.

Filiala Suceava „Petru I Muşat” a ANCMRR este recunoscută şi apreciată, în judeţul Suceava, ca o structură organizatorică prestigioasă, formată din oameni care, pe parcursul mai multor decenii, au slujit cu credinţă interesele ţării şi ale poporului român.

Să nu uităm contribuţia CMRR la dezvoltarea economică şi socială a României din perioada postbelică, la gestionarea evenimentelor din decembrie 1989, asigurând condiţii pentru păstrarea independenţei şi suveranităţii Statului Român.

Din totalul efectivelor asociaţiei, 62% sunt militari în rezervă (tineri), care sunt o prezenţă activă în spaţiul comunitar sucevean. Ei se regăsesc în administraţia publică locală, în magistratură, învăţământ, în serviciile voluntare pentru stare de urgenţă, în comitetele de ordine publică, în asociaţii culturale şi de binefacere, precum şi în sectorul privat.

Românii îşi iubesc armata şi îşi venerează eroii şi martirii ţării şi apreciază această instituţie ca un factor de securitate şi de reprezentare internaţională.

Cu acest prilej, putem reafirma că unele drepturi pentru care militează în prezent ANCMRR nu sunt lipsite de legitimitate, nu sunt privilegii şi nu reprezintă pretenţii fără justificare sau recompense. Ele se cuvin acestor cadre militare după zeci de ani de serviciu în condiţii dure, suportând rigorile vieţii militare şi privaţiuni de tot felul, sacrificându-şi sănătatea, uneori libertatea, familia şi chiar viaţa, făcându-şi cu onoare şi demnitate datoria faţă de ţară, având mereu tricolorul în suflet. Ei şi astăzi aduc importante servicii societăţii, statului şi Armatei României.

31 mai este o zi specială în calendar, consacrată drept moment de referinţă pentru a omagia venerabilii ostaşi (CMRR) ai ţării, care ne-au învăţat de-a lungul timpului lecţia demnităţii şi a patriotismului, dovedind, prin fapte, că iubirea de ţară este cea mai nobilă virtute.

Ziua rezervistului militar şi a ANCMRR o vom sărbători sub semnul unităţii noastre şi a credinţei de a promova acest principiu în întreaga noastră activitate şi de a ne afirma ca un segment socio-profesional aparte în societatea românească.

Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să ne legitimăm existenţa în evoluţia noastră istorică, să glorificăm trecutul, să ne venerăm înaintaşii, să acţionăm cu dăruire şi abnegaţie pentru îndeplinirea nobilelor misiuni asumate în spiritul devizei „Patrie – Onoare – Demnitate”.

La mulţi ani, ANCMRR!

Gl. Bg. (r.) COJOCARU ZAHARIE,

Preşedintele Filialei Suceava „Petru I Muşat” a ANCMRR

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI