Studenţi germani au vizitat fabrica de cherestea din Rădăuţi:

„Copleşiţi, dar într-un mod pozitiv”

Un grup de patru studenţi aflaţi în al şaselea semestru de studiu în domeniul Ingineriei Forestiere la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Weihenstephan-Triesdorf din Freising, Germania, a ales România pentru cele 18 săptămâni de internship de care au beneficiat în acest an, prin programul Erasmus+ desfăşurat în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.

 „Scopul nostru a fost să vedem cum se gestionează pădurile în România, să învăţăm lucruri noi şi să le comparăm cu sistemul german. La noi în ţară învăţăm doar despre procedurile noastre, despre felul în care administrăm noi pădurea. Suntem cu toţii de acord că este extrem de important să experimentăm mai mult decât facultatea ne poate învăţa. Aşadar, cum niciunul dintre noi nu era familiarizat cu abordarea din România privind administrarea pădurilor, am vrut să descoperim practicile locale în ceea ce priveşte gestionarea durabilă a fondului forestier. Am descoperit că, în multe cazuri, acest lucru se realizează aşa cum am învăţat la Weihenstephan-Triesdorf, ceea ce ne confirmă că silvicultura globală se află pe drumul cel bun”, a apreciat Joschija Späthe, unul dintre studenţi.

La mijlocul lunii mai, studenţii s-au aflat în vizită şi la fabrica de cherestea din Rădăuţi a companiei Holzindustrie Schweighofer. Aici, viitorii specialişti în domeniul silvic au explorat una dintre cele mai moderne unităţi de prelucrare a lemnului din Europa.

Studenţii au arătat un interes special aspectelor legate de modalităţile de valorificare a lemnului şi tehnologia sa de prelucrare.

 „Unitatea de producţie a Holzindustrie Schweighofer din Rădăuţi ne-a lăsat impresia unei fabrici foarte bine organizate şi foarte bine conduse. Este cea mai mare pe care am văzut-o până acum. Dimensiunea ni s-a părut cumva copleşitoare, dar în sens pozitiv. Am fost uimiţi de deschiderea pe care compania ne-a arătat-o, oferind din timpul său unor «simpli» studenţi germani. A fost o experienţă interesantă să văd cum materialul lemnos este bine gestionat şi prelucrat de o companie serioasă şi de încredere, care furnizează cherestea produsă în mod sustenabil”, a explicat Späthe.

Holzindustrie Schweighofer este deschisă dialogului transparent. Are un rol activ în discuţii cu persoanele interesate de prelucrarea durabilă şi responsabilă a lemnului, de la studenţi, până la organizaţiile de mediu, societatea civilă, jurnalişti, experţi sau reprezentanţi ai industriei de profil. Vizita studenţilor germani la fabrica din Rădăuţi a Holzindustrie Schweighofer se înscrie într-o arie largă de preocupări ce vizează sprijinirea viitorilor specialişti în domeniul forestier. Pe lângă acestea, compania se implică în educaţia şi dezvoltarea profesioniştilor din România. (C.P.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI