Deputatul Alexandru Băişanu a demisionat din PNL şi şi-a anunţat candidatura la Primăria Suceava

„Mă întorc la cetăţeni, cu proiectele mele, cu viziunea mea de dezvoltare a municipiului”

baisanuDeputatul Alexandru Băişanu şi-a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, demisia din Partidul Naţional Liberal şi, totodată, candidatura pentru funcţia de primar al Sucevei. Conferinţa de presă a avut loc la cabinetul de parlamentar, din care, de data aceasta, lipsea sigla PNL.

Precizând că „e un moment foarte important în evoluţia mea politică”, deputatul a declarat că a intrat în PNL urmând un model pe care l-a regăsit în premierul Călin Popescu-Tăriceanu.

El şi-a amintit că, înainte de a intra în PNL, pe când ocupa funcţia de prefect, „echipa care face jocurile în judeţ, de foarte mult timp, în frunte cu Gheorghe Flutur, Ion Lungu şi Orest Onofrei, a venit la mine şi mi-a cerut să intru în PDL”, garantându-i un post de deputat. „Am refuzat pentru că nici Gheorghe Flutur, nici Ion Lungu, nici Orest Onofrei nu reprezentau modele, ci antimodele”.

Referindu-se la perioada când a fost ales preşedinte al PNL, partid „pe care l-am preluat distrus după trădarea lui Gheorghe Flutur, Ion Lungu, Orest Onofrei şi toată gaşca lor”, Băişanu a spus că „am încercat să construiesc în PNL, am făcut atât cât am putut, încercând să nu fac greşeli şi să mă pun la dispoziţia oamenilor, nu la dispoziţia partidului”.

El a declarat că după ce a fost ales a doua oară în fruntea PNL, a avut parte de anumite evenimente la nivelul politicii naţionale care „nu au fost conform principiilor mele, conform modelelor mele politice, conform raţiunii şi conştiinţei mele”, iar gestul fostului preşedinte Crin Antonescu, acela de a trimite PNL în braţele PDL, „a distrus PNL”, fiind „o consecinţă politică inevitabilă a unui gest politic regretabil”. Deputatul Băişanu consideră că „nesimţirea a ajuns să înfrângă caractere puternice şi serioase, cel puţin la acest moment”, iar, din păcate, „frica şi laşitatea” unor liberali de la toate nivelurile, le-a oferit PDL-iştilor posibilitatea de „a silui” PNL.

„M-am înscris în PNL, dar m-am trezit în PDL”

„Sper totuşi că în PNL mai există oameni care au forţa şi puterea de a se opune verbal, folosind argumente serioase, acestei invazii PDL-iste. M-am înscris în PNL, dar m-am trezit în PDL. Am fost unul dintre puţinii lideri politici care au spus foarte clar, încă de la început, că această mezalianţă este una nocivă. Am spus, de la început, că există oameni corecţi şi în PDL, şi că doar aceştia ar trebui luaţi în Partidul Naţional Liberal. Am spus şi că mezalianţa cu PDL-ul să nu se facă în totalitatea sa, ci să luăm doar oamenii buni din PDL, nu hoţii, nu bandiţii, nu cei care au tăiat pensii, salarii, nu cei care au mărit impozite, nu cei care au investit pentru a-şi putea trage bani din licitaţii, nu cei care şi-au bătut joc de fondurile europene, nu cei care au delapidat statul român cu peste 7 miliarde de euro numai prin terenurile date de la ANRP”.

Alexandru Băişanu a amintit că, zilele trecute, după anunţarea candidaturii lui Ion Lungu pentru al patrulea mandat de primar, secretarul general al partidului, primarul Bolojan de Oradea, Gheorghe Flutur şi Ion Lungu i-au propus să rămână în PNL, să-l sprijine pe Ion Lungu la Primărie, oferindu-i-se, la schimb, un post de deputat. „I-am refuzat exact ca în 2008, pentru că nu mi-am tranzacţionat niciodată vreo funcţie într-un partid. Întotdeauna mi-am luat soarta în mâini şi m-am dus în faţa oamenilor, în faţa cetăţenilor, oferindu-le puncte de vedere, opinii, proiecte şi viziune de dezvoltare. A fi acceptat această tranzacţie, aşa cum a făcut Ioan Bălan, ar fi însemnat pentru mine cel mai dezonorant gest pe care l-ar putea face un bărbat, acela de a renunţa la propriile valori, la propriile concepţii, la propriile modele politice, la propriile idealuri, de dragul de a prinde un ciolănaş”.

„Partidele nu au nevoie de oameni care deraiază la prima adiere de vânt”

Băişanu a spus că nu va fi niciodată un soldat disciplinat al partidului, precum Ion Bălan, ci mai mult decât atât. „Partidele nu au nevoie de oameni care deraiază la prima adiere de vânt de la idealurile lor, ci are nevoie de caractere, de personalităţi care să-şi exprime puncte de vedere şi să lupte până la capăt pentru ceea ce numim noi democraţie şi posibilitatea fiecăruia dintre noi de a accede”. Deputatul şi-a argumentat refuzul prin faptul că nu i-a putut vinde pe cei care l-au votat. „N-am putut să-i vând pe suceveni şi n-o voi face niciodată, şi cu atât mai mult n-am să mă vând şi nu m-am lăsat vândut şi tranzacţionat de găşti mici de 5-10-20 de oameni. Mă întorc la cetăţeni, cu faţa spre ei, cu proiectele mele, cu viziunea mea de dezvoltare a municipiului Suceava, a judeţului şi a României şi le voi cere lor votul. Nu îmi voi lua la pachet un post de deputat pe care mi-l oferă unul sau altul. Pentru că eu nu am fost niciodată în spatele nimănui, n-am fost tras de nimeni, n-am fost pus de nimeni într-o funcţie oarecare pentru că am fost slugarnic. Mă voi duce cu demnitate în faţa alegătorilor, evident, am ales calea grea, cinstită totuşi, şi corectă, de a primi votul de la cetăţeni, nu de a fi pus într-un pachet”. Băişanu a mai declarat că „nu voi sta niciodată în echipa care a delapidat pădurile Sucevei, care a folosit bani negri din licitaţie în campanii electorale, care s-a îmbogăţit prin fraudă şi şi-a câştigat renumele doar plimbându-se cu buzunarele pline prin faţa cetăţenilor din judeţul Suceava şi România”.

El a pomenit şi de momentul în care, fiind anunţată candidatura lui Ion Lungu, a vrut să ia cuvântul, dar a fost refuzat: „Punerea pumnului în gură, în cadrul Partidului Naţional Liberal, mi-a întărit convingerea că nu mă mai aflam în PNL, ci într-o sectă, într-o gaşcă, într-o haită. Într-un loc în care poţi fi tu dacă plăteşti şi dacă taci. Am speranţa că liberalii se vor trezi la un moment dat şi îi vor trimite acasă pe PDL-işti”.

Deputatul Băişanu crede că nu poate avea „moarte politică” pentru că nu trăieşte din politică. „Nu părăsesc Partidul Naţional Liberal, ci, de fapt, Partidul Democrat Liberal, şi îi rog pe toţi liberalii care mai au demnitate să caute calea liberală, s-o susţină până la capăt. Aşa voi face şi eu”.

„Candidez pentru că îmi doresc să nu mai fie votate partide, sigle, ci oameni care să fi făcut ceva înainte, pentru sine şi pentru comunitate”

Spre finalul conferinţei de presă, deputatul Alexandru Băişanu şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de primar, considerând că are datoria de onoare de a spune sucevenilor „adevăruri”. „Candidez pentru că îmi doresc să nu mai fie votate partide, sigle, ci oameni care să fi făcut ceva înainte, pentru sine şi pentru comunitate, îmi doresc să candidez, nu neapărat ca personalitate, ca individ, ci ca proiect. Voi veni cu un proiect de dezvoltare a municipiului Suceava şi a judeţului Suceava, pentru că oamenii trebuie să voteze viziuni, înţelepciune, forţă şi hotărâre de a face. Este momentul să-i rog pe suceveni să iasă puţin din starea de confort, să se implice în activitatea politică, nu în măturatul de străzii, aşa cum le cere Ioan Lungu. Ci să fie parte a proiectului pe care îl voi susţine argumentat şi care cred că va salva acest oraş şi îl va aduce la nivel european”. Alexandru Băişanu a mai declarat că luni, în plenul Camerei, îşi va anunţa demisia din PNL şi că trece ca deputat independent, iar în perioada următoare „vă voi ţine la curent cu tot ce voi face”. El nu a precizat dacă va candida la Primăria Suceava ca independent sau sub sigla vreunui partid, dar şi-a exprimat credinţa că „90% dintre foştii liberali cu demnitate nu vor rămâne lângă cei care au distrus România” şi va fi urmat de „cei care au fost umiliţi de către PNL”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI