Doi întru „Crez”:

Oliver Cromwell şi Gheorghe Racokzi I

Când domnia „regelui muschetar” Carol I Stuart aluneca spre disoluţie şi prăbuşire, soarta părea că-i surâde şi că va deveni, poate, un fel de George Washington englez. Oliver Cromwell (1599-1658) era un aprig general, un puritan convins, zelos şi fără scrupule faţă de cei care mărturiseau alt crez religios, sub deviza-i deja cunoscută: „Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală!”. În timpul Războiului Civil Englez contra regelui său susnumit a creat, la 1644, Noua Armată Model, cerând şi executarea suveranului, cinci ani mai târziu. Lui i se atribuie inclusiv fondarea Commonwealthului, devenind preşedinte al Consiliului de Stat. Brutalitatea sa faţă de supuşii insulari care nu-i împărtăşeau opiniile, mai ales cele religioase, el interzicând, de exemplu, în Britania celebrarea Crăciunului, dar şi cele politice, prin desfiinţarea Parlamentului, l-au făcut urât de popor. A rămas lord protector din 1653 şi până la moarte, cu un an înainte de a închide ochii oferindu-i-se coroana, pe care a refuzat-o, necrezând în monarhie niciodată.

Omologul său transilvan, Gheorghe Racokzi I (1630-1648), zis şi „cel Bătrân”, i-a călcat pe urme, oarecum, în materie religioasă, căci, împărtăşind credinţa calvină eretică, a preferat să folosească limbă maternă, cea română, în Liturghie, ca şi în şcolile ardelene. Ba mai mult, a înfiinţat pe cheltuiala Principatului Transilvan Tipografia Domnească din Cetatea Crăiască a Albei, unde a tipărit traducerea în română a Noului Testament sau Noul Testament de la Bălgrad, o carte de căpătâi pentru aprofundarea celor sfinte, carte pe care unii cărturari o numesc Biblia Rakocziana, astfel intrând în istoria neamului.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI