În 2015, în timpul verificărilor realizate de CAS

Zeci de medici de familie au restituit sute de mii de lei pentru nereguli în prescrierea de reţete

Zeci de medici de familie au trebuit să dea înapoi sute de mii de lei Casei de Asigurări de Sănătate pentru că nu au respectat protocoalele de prescriere a reţetelor, programul de lucru sau au raportat servicii pe care nu le-au realizat, valoarea sancţiunilor aplicate, în 2015, cifrându-se la peste 280.000 lei, în total.

În cazul a 71 medici de familie s-au dispus măsuri de recuperare a contravalorii reţetelor prescrise incorect, în valoare de 182.416,71 lei, iar 12 medici de familie au fost sancţionaţi cu diminuarea cu 10% a valorii lunare „per capita” pentru emiterea reţetelor medicale prescrise off-line, în valoare de 12.418,44 lei. În cazul a 25 medici de familie s-a aplicat măsura de recuperare a contravalorii reţetelor off-line, în sumă de 9.844,25 lei. „Conform reglementarilor legale, medicii au obligaţia să utilizeze prescripţia medicală electronică on-line şi, în situaţii justificate, prescripţia medicală electronică off-line. În cazul prescrierii off-line, medicii au obligaţia să introducă datele necesare în sistemul informatic în 30 de zile de la data prescrierii”, a declarat preşedintele director general al CAS Suceava, ec. Cristi Bleorţu.

Sunt 21 medici de familie care au prescris reţete medicale la dublu, astfel că au dat înapoi CAS valoarea medicamentelor, care înseamnă 7.308,13 lei.

De la 5 medici de familie s-a recuperat suma de 1.703 lei, reprezentând contravaloarea de 40% din preţul medicamentelor de care au beneficiat în 2012 pensionarii cu venituri numai din pensii mai mici de 700 lei pe lună, deşi în fişa medicală nu exista declaraţia pacientului că au venituri numai din astfel de pensii. „În anul 2015 s-a constatat, în cadrul acţiunilor de control, că un număr de 24 persoane asigurate au beneficiat de reţete compensate 90% din preţul de referinţă, ca urmare a încadrării acestora în categoria «pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 700 lei pe lună», deşi conform bazei de date de la Finanţe aceştia aveau şi alte venituri impozabile, nu doar venituri din pensie. În aceste situaţii, Compartimentul Juridic a transmis notificări asiguraţilor pentru recuperarea contravalorii de 40% din preţul medicamentelor de care au beneficiat nejustificat, în valoare de 4.883,72 lei”, a mai menţionat şeful CAS Suceava.

Peste 21.000 lei imputaţi unui număr de 160 de pensionari care „au tras în piept” sistemul

CAS a mai recuperat, în 2015, aproape 26.000 lei de la 81 medici, pentru că au prescris reţete duble unor asiguraţi din categoria „pensionar 0-700”, în perioada octombrie 2012 – august 2015.

Anul trecut, în cadrul unui control operativ s-au verificat şi prescripţiile medicale ce cuprind medicamente compensate cu 90% din preţul de referinţă, eliberate în anul 2014 pensionarilor care au realizat venituri din pensii de peste 700 lei. Au fost depistaţi 136 medici de familie aflaţi în contract cu CAS care au prescris reţete în aceste cazuri, suma imputată acestora fiind în valoare de 37.785,40 lei. În 2014, au fost 160 de asiguraţi pensionari care aveau cuantumul pensiei mai mare de 700 lei şi care au declarat că au venituri numai din pensie, suma imputată acestora reprezentând diferenţa dintre procentul de compensare 90% şi procentul de compensare 50% din preţul de referinţă al medicamentelor, fiind în valoare de 21.035,96 lei.

Zece medici de familie nu au respectat programul de lucru prevăzut în contractul cu CAS, astfel că au fost sancţionaţi cu diminuarea cu 5% a valorii per capita, în valoare de 2.919,44 lei. În cazul a 14 medici de familie s-au dispus măsuri de recuperare a sumei reprezentând servicii neefectuate, în sumă de 3.307,02 lei, iar la 16 medici de familie, tot pentru servicii raportate, dar neefectuate, s-a aplicat măsura de diminuare, cu 10%, a valorii lunare „per capita”, în valoare de 20.566 lei. Doi medici de familie au fost sancţionaţi cu „avertisment” pentru că nu au completat corect şi la zi formularele utilizate în sistemul de asigurări de sănătate. Aproape 3000 de lei au fost imputaţi la doi medici care au dat nejustificat reţete pentru medicamente din programele de boli rare – mucoviscidoza – şi programul de oncologie, contravaloarea medicamentelor prescrise fiind de 2.932,19 lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI