Ziua eroilor – prilej de educaţie patriotic

solonet1„Patria – scria Delavrancea – nu e pământul pe care trăim din întâmplare, ci e pământul plămădit cu sângele şi întărit cu oasele înaintaşilor noştri… Părinţii, moşii şi strămoşii noştri ne sunt patria; ei, care au vorbit aceeaşi limbă, care au avut acelaşi dor, aceleaşi suferinţe şi aceleaşi aspiraţiuni.”

Educaţia patriotică a tinerei generaţii este o preocupare educaţională veche. Ca sentiment, patriotismul este dragoste şi respect pentru propriul popor, pentru istoria, limba şi cultura lui, pentru mediul social şi geografic în care trăim.

Sentimentul patriotic nu se formează prin „învăţarea” de noi sentimente, ci prin cunoaşterea şi cultivarea tradiţiilor moştenite, prin creşterea şi modificarea calitativă a sentimentului existent.

Sentimentele nu se „repetă” aşa cum repetăm cunoştinţele, nu pot fi „explicate” aşa cum explicăm noile cunoştinţe.

Vârsta copilăriei constituie perioada când se înfiripează cele mai nobile sentimente, când fondul afectiv este foarte puternic, este vârsta când se pot cultiva sentimentele patriotice.

Educaţia patriotică se poate realiza la orice disciplină de învăţământ: limba română, istorie, geografie, educaţie civică, educaţie plastică şi muzicală, matematică, dar şi prin activităţi extracurriculare: drumeţii, vizite, excursii, serbări şcolare închinate zilei eroilor.

Ziua eroilor la Şcoala Gimnazială „Ioan V. Rachieru” Soloneţ a fost un prilej de-a pătrunde în istoria patriei ca spre izvoarele propriei fiinţe şi, întocmai ca în inelele de pe trunchiul arborilor, s-au putut vedea anii cu partea lor de soare şi de vitregie.

Referatele întocmite de elevii din clasele gimnaziale, programul artistic susţinut de elevii din clasele primare au făcut să se audă fără efort vuietul bătăliilor de la Rovine şi Podul Înalt, porunca lui Tudor, chemarea clocotitoare a lui Bălcescu, a Craiului Munţilor, îndemnul la luptă, la biruinţă supremă: „Du-te la oştire! Pentru ţară mori!/ Şi-ţi va fi mormântul coronat cu flori!”, deviza „Pe aici nu se trece !”.

Slujba de pomenire oficiată de preotul paroh al satului, discursul reprezentantului comunităţii locale au trezit în sufletul celor prezenţi sentimente de respect, de mândrie şi admiraţie faţă de strămoşi, insuflându-le dorinţa de a le fi urmaşi demni. (Prof. învăţământ primar RODICA GRIGOREAN, Şcoala Gimnazială „Ioan V. Rachieru” Soloneţ)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI