Oamenii nu mai reuşesc să-i asculte cu adevărat pe cei din jur

> Cum ne ajută psihologii să devenim din nou atenţi?

Într-o societate în care atenţia ne este distrasă de mulţi factori şi stimuli, aceştia devenind cauze serioase ale neînţelegerilor dintre oameni, psihologii ne invită să ne antrenăm „urechea” ca să-i auzim pe ceilalţi cu adevărat, printr-un model dezvoltat de un reputat psiholog german.

Revoluţionarul model de comunicare al celor „patru urechi”, dezvoltat de Schulz von Thun, va fi principalul subiect de dezbatere al workshopului organizat de Centrul de Studii şi Dezvoltare a Persoanei, care va avea loc în perioada 24-27 septembrie a.c., în ţara noastră. În cadrul evenimentului, psihoterapeuţii centraţi pe persoană îi vor antrena pe participanţi să fie mai receptivi la discuţiile pe care le au cu cei din jur şi să-i convingă, la rândul lor, pe cei cu care vorbesc, să le asculte mesajele. Această practică se va realiza prin cele patru niveluri de comunicare ale modelului: conţinutul problemei („cum stau lucrurile”), comunicare despre sine („eu sunt…”), comunicare despre relaţie („noi suntem…”), solicitarea („ce vreau de la tine…”). Procesului de grup în psihoterapia centrată pe persoană îi sunt specifice cele trei condiţii necesare schimbării unei persoane descrise de cel mai cunoscut umanist al lumii, Carl Rogers: acceptarea pozitivă necondiţionată, congruenţa şi empatia.

Workshopul va fi coordonat de o reputată echipă de formatori şi psihoterapeuţi români centraţi pe persoană ai Centrului de Studii şi Dezvoltare a Persoanei, printre care amintim: Georgeta Niculescu, Mihaela Bonaţiu, Florenţa Foca, Laurenţiu Dobrotă, Dragoş Geamănă.

„Modelul lui von Thun este o practică revoluţionară la nivel mondial şi ne-am dorit să îl aducem în atenţia opiniei publice din România şi chiar să-l implementăm la nivel comportamental. Oamenii au nevoie să fie ascultaţi, au nevoie să-şi exprime sentimentele, iar cei din jur să fie receptivi la mesajele lor. În cadrul acestui workshop, nu numai că vom dezbate conceptul, ci-l vom şi aplica în viaţa de zi cu zi, participanţii vor putea opera cu el şi în lumea reală. După ce l-am testat de câţiva ani, am constatat că persoanele aflate într-o relaţie şi-au deschis noi perspective şi ferestre şi modelul patru urechi i-a ajutat să construiască o relaţie mai solidă, bazată pe comunicare şi respect” declară psihoterapeutul Mihaela Bonaţiu, preşedintele Centrului de Studii şi Dezvoltare a Persoanei. (Plus Communication)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI