Daniel Constantin

Nu există niciun consiliu judeţean care să nu fi solicitat şi primit carnete de comercializare şi atestate de producător

Producătorii agricoli care vor să-şi vândă produsele proprii în pieţe o pot face de la 1 mai 2015 numai dacă deţin atestate de producători şi carnete de comercializare, iar până în prezent consiliile judeţene au solicitat 380.000 de atestate şi peste 300.000 de carnete, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă. „Scopul acestei legi (Legea 145/2014 a pieţelor — n. r.) este de a proteja şi nu de sancţiona producătorii agricoli. Sancţiunile merg către cei care comercializează în mod ilegal. Dacă producătorii au aceste atestate şi carnete nu există niciun pericol şi nicio o intenţie a guvernului de dublă impozitare, pentru că aceşti producători plătesc deja impozit pe norma de venit. (…) Această lege se aplica persoanelor fizice care produc şi care vor să comercializeze produsele pe care le obţin, dar şi la consumatori pentru că, după aplicarea ei, aceştia vor cunoaşte mult mai multe lucruri despre produsele pe care care le cumpără din piaţă, despre calitatea şi despre locul de provenienţă al acestor produse”, a spus ministrul Agriculturii.

El a explicat că, potrivit noii Legi a pieţelor, există două situaţii — una în care producătorul care deţine atestat vinde singur în pieţe produsele proprii şi în spaţiul destinat special producătorilor, iar o doua vizează vânzarea mărfii către un intermediar. În primul caz, producătorul nu trebuie să emită bon fiscal, însă în cel de-al doilea, cel care vinde are această obligaţie prin noua lege.

Potrivit noi legi, producătorii agricoli au obligaţia să afişeze eticheta de produs, care conţine informaţii cu privire la denumirea acestuia, localitatea de origine, data obţinerii sale şi preţul de vânzare. Cei care utilizează carnetul de comercializare fără să respecte regimul de utilizare a filelor pot fi sancţionaţi cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei. Comercianţii care nu afişează eticheta de produs sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 100 lei şi 300 lei. Amenzile cresc dacă producătorii comercializează produse fără atestat de producător valabil şi un carnet de comercializare a produselor. În această situaţie, amenzile sunt între 15.000 lei şi 22.500 lei. În cazul în care producătorii vând, în baza carnetului de comercializare, alte produse decât cele din producţia proprie, atunci fapta constitutie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI