Peste 2.000 de morţi în urma seismului devastator din Nepal

> Comunitatea internaţională se mobilizează pentru a acorda ajutor

 Echipele de salvare se confruntă cu distrugeri de proporţii şi dificultăţi în domeniul comunicaţiilor după seismul din Nepal ce s-a soldat cu peste 2.000 de morţi, un bilanţ ce ar urma să crească, în timp ce comunitatea internaţională îşi intensifică eforturile pentru a ajuta ţara devastată de cutremur, relatează AFP. Potrivit poliţiei nepaleze, cutremurul produs sâmbătă cu magnitudinea de 7,8 s-a soldat cu 1.953 de morţi numai în Nepal — cel mai grav bilanţ al unui seism din ultimii 80 de ani — şi zeci în nordul Indiei şi în China, iar mii de persoane sunt rănite. Acest bilanţ ar urma să crească şi agenţiile umanitare aflate la faţa locului au dificultăţi în evaluarea distrugerilor şi nevoilor.

O replică violentă cu magnitudinea de 6,7 a avut loc ieri în Nepal, într-o zonă situată la nord-vest de Kathmandu, în apropiere de graniţa chineză, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS).

Sute de imobile au fost distruse şi o parte a capitalei nepaleze a rămas fără curent electric. Şocul a fost provocat şi de prăbuşirea faimosului turn Dharhara, ce datează din secolul al XIX-lea, una dintre atracţiile turistice majore din centrul istoric al capitalei nepaleze.

Seismul a provocat întreruperea căilor de circulaţie rapidă în Kathmandu precum şi daune pe aeroportul internaţional din capitala nepaleză care a fost închis „din motive de securitate”, potrivit directorului Birendra Prasad Shrestha.

Crucea Roşie s-a declarat preocupată de situaţia localnicilor din zonele rurale izolate, situate în apropierea epicentrului. FMI s-a declarat pregătit să trimită cât mai curând o echipă în Nepal pentru a ajuta guvernul să evalueze situaţia macroeconomică şi să identifice nevoile financiare ale ţării, în coordonare cu Banca Mondială şi Banca Asiatică pentru Dezvoltare (BAD).

Autorităţile nepaleze declară că 22 de persoane au murit pe Everest, numărul celor dispăruţi fiind de 217

 Guvernul din Nepal a anunţat că au fost recuperate corpurile a 22 de persoane care au murit în avalanşa produsă pe Everest în urma cutremurului de 7,8 grade înregistrat sâmbătă în această ţară asiatică, informează EFE, adăugând că numărul celor dispăruţi este de cel puţin 217. Totodată, s-a reuşit salvarea a 32 de oameni din zona respectivă, iar 29 sunt îngrijiţi în spitalul din localitatea Lukla, situată în apropiere de Everest, conform declaraţiilor unui reprezentant al Ministerului Turismului din Kathmandu.

Avalanşa a acoperit una din taberele de bază folosite de alpinişti, ghizi şi însoţitorii lor şi bilanţul prezentat ieri de autorităţi indică existenţa a cel puţin 51 de răniţi, dintre care 41 în stare gravă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI