DIICOT

Percheziţii vizând destructurarea unui grup organizat specializat în infracţiuni informatice

> Prejudiciul se ridica la circa 15 milioane dolari

 Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară, cu sprijinul jandarmilor, au efectuat ieri 42 percheziţii domiciliare în Bucureşti, Bârlad, Bacău, Piteşti, Galaţi şi Constanţa în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare de bani, prejudiciul total cauzat fiind de aproape 15 milioane de dolari. La sediul DIICOT Bucureşti au fost duse, în vederea audierii, 25 de persoane.

„În cauză, exista suspiciunea rezonabilă că în perioada februarie 2013 — decembrie 2013, grupul infracţional organizat, format din peste 52 de persoane, cetăţeni romani şi străini, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a efectuat retrageri frauduloase de numerar (peste 34.000 de operaţiuni), în 24 de state, respectiv SUA, Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicană, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, România, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, în valoare de peste 15.000.000 de USD”, se arată într-un comunicat de presă transmis AGERPRES de DIICOT. În activitatea infracţională au fost vizate bănci din SUA (Puerto Rico) şi Oman (Muscat).

Potrivit DIICOT, liderii grupării au accesat în mod neautorizat sistemele informatice ale unor instituţii bancare, obţinând astfel datele unor carduri aferente conturilor unor mari corporaţii iar, ulterior, respectivele date erau inscripţionate pe carduri clonate şi distribuite către alţi membri ai grupării. Operaţiunea de retragere de numerar de la bancomate se efectua în mod organizat, într-un interval de timp stabilit, în zilele nelucrătoare ale băncilor. Membrii grupării efectuau retrageri frauduloase de numerar, concomitent, de la bancomatele unor instituţii bancare din Japonia, Anglia, Germania, Italia, Spania, Belgia şi România. Grupul infracţional a acţionat în acelaşi mod la data de 2 decembrie 2013, în România, reuşind să efectueze 4.200 de retrageri frauduloase, în valoare de 5.000.000 de USD, de la ATM-uri ale unor instituţii bancare din 15 oraşe. Totodată, la data de 20 februarie 2013, a fost retrasă din Japonia de aceiaşi membri ai grupării suma de 9.000.000 USD.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost găsite şi ridicate 16 laptopuri şi telefoane mobile folosite în activitatea infracţională, 2 kg de aur în lingouri, tablouri şi suma de 150.000 euro. De asemenea, liderii grupării au investit sumele de bani provenite din săvârşirea infracţiunilor în bunuri mobile şi imobile asupra cărora se vor institui măsuri asigurătorii.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI