Petiţie pentru Autostrada Nordului, Satu Mare – Suceava, iniţiată de Partidul Verde Suceava

Partidul Verde Suceava susţine construcţia Autostrăzii Nordului de la Satu Mare la Suceava şi a lansat o petiţie adresată Guvernului, care să fie semnată de toate formaţiunile politice.

Într-un comunicat de presă semnat de preşedintele Partidului Verde Suceava, Dan Acibotăriţă, se arată că verzii suceveni consideră că ideea unei autostrăzi care leagă Petea – Satu Mare – Baia Mare – Mireşu Mare – Dej – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava este una formidabilă. „Cine s-a gândit la aşa ceva are viziune şi trebuie susţinut. Acest lucru ar poziţiona economic pe harta Europei şi judeţul Suceava. Este o oportunitate la care nu trebuie să se renunţe” se arată în comunicat.

Acibotăriţă menţionează că mulţi dintre investitorii străini fug de judeţul Suceava tocmai din motivul că nu are o infrastructură solidă. „După finalizarea autostrăzii Satu Mare – Suceava, suntem convinşi că, într-un timp destul de scurt, alta va fi situaţia economică a judeţului Suceava. Mult mai bună, cu un număr redus de şomeri, cu lefuri mai mari” susţine Acibotăriţă.

El subliniază că cei care conduc şi au condus după 1989 destinele acestei ţări nu prea s-au gândit la dezvoltarea judeţelor din nordul României.

„Existând oportunitatea de a se construi o autostradă la noi, în Moldova, mai ales una care leagă zona Sucevei de cea din Satu Mare, trebuie susţinută cu orice preţ. De aceea, Partidul Verde, filiala judeţeană Suceava, invită partidele parlamentare şi cele neparlamentare sucevene să semneze o petiţie adresată Guvernului Ponta, prin care să solicităm Autostrada Nordului” se mai arată în comunicat.

O variantă care să lege Transilvania de Moldova prin Bistriţa – Suceava a fost luată în calcul încă din 1996, când prin Legea nr. 71 din 12 iulie 1996, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea I – Căi de comunicaţie, una din autostrăzile prevăzute era Cluj-Napoca – Dej – Bistriţa – Suceava – Botoşani – Ştefăneşti. În anul 2006, Guvernul a venit cu un nou plan de transport, aprobat prin Legea nr. 363 din 21 septembrie 2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea I – Reţele de transport în care se propune autostrada Petea – Satu Mare – Baia Mare – Mireşu Mare – Dej – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava.

În Strategia pentru transport durabil a Guvernului României, Ministerul Transporturilor, pe perioada 2007-2013 şi 2020, 2030, anexa nr. 7, din martie 2008, proiectul de autostradă Petea – Satu Mare – Baia Mare – Mireşu Mare – Dej – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava este înscris cu menţiunea: „Tabel de concordanţă privind proiectele prioritare în domeniul rutier, identificate de România împreună cu Uniunea Europeană, care urmează a fi realizate până în anul 2015 (şi în continuare)”.

Parlamentarii liberali ai judeţului Bistriţa-Năsăud au declanşat în luna martie 2015 proiectul „Vrem Autostrada Nordului!” (Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava), pentru a determina Guvernul să o introducă în master-plan, în urma unei „presiuni publice” din partea reprezentanţilor tuturor celor cinci judeţe şi a societăţii civile.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI