Presiuni intense asupra Greciei pentru a prezenta programul de reforme în vederea deblocării asistenţei financiare internaţionale

Grecia s-a văzut sâmbătă presată din toate părţile în timpul reuniunii bianuale a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, desfăşurată la Washington, pentru a grăbi prezentarea unui program de reforme care să permită continuarea asistenţei financiare internaţionale ce îi este necesară, consemnează AFP.

Soluţia în faţa crizei actuale „stă în mâinile guvernului grec”, dar „este nevoie de mai multă muncă şi acest lucru a devenit urgen”, a atenţionat Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE).

„Nu mai e timp de pierdut” şi „trebuie intensificate eforturile”, a avertizat la rândul său la aceeaşi reuniune secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew. „Europa nu are nevoie de o nouă criză”, a insistat el.

În schimb, ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, prezent şi el la Washington la respectiva întâlnire, s-a limitat să repete ideile pe baza cărora guvernul stângii radicale Syriza a preluat conducerea guvernului de la Atena, care a repus în discuţie politica de rigoare bugetară promovată de precedentul executiv sub presiunea creditorilor internaţionali.

Dar Mario Draghi i-a atras atenţia că Grecia trebuie să prezinte reforme clare, cu date precise, şi să fie atentă la „impactul bugetar” al iniţiativelor economice anti-austeritate.

Numai după ce va prezenta un astfel de program, guvernul de la Atena va primi ultima tranşă — în valoare de 7,2 miliarde de dolari — din acordul de asistenţă financiară încheiat cu creditorii internaţionali, fără aceşti bani riscând să intre în incapacitate de a-şi achita datoria externă scadentă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI